Aanleiding

Voor wooninitiatieven is het de laatste jaren lastiger geworden om de bouw van de woning gefinancierd te krijgen. Doel is startende wooninitiatieven de kans te bieden om zich in de beginfase van het proces van realisatie te oriënteren: welke mogelijkheden voor financiering van het vastgoed zijn er (inclusief de woningcorporatie) en welke overwegingen spelen mee wanneer voor een bepaald model wordt gekozen. Denk hierbij met name aan overwegingen als zeggenschap van ouders en aansprakelijkheid.

Resultaat

Een resultaat is de publicatie Wegwijzer Financiering van de woning. Deze bevat modellen van eigenaarschap en een ondernemingsplan. In deze publicatie worden vijf modellen van eigenaarschap van de woning uitgewerkt, namelijk:

  • de woningcorporatie is eigenaar
  • de woningcorporatie is eigenaar en de zorgondernemer huurt
  • de maatschappelijk investeerder is eigenaar
  • de commercieel investeerder is eigenaar
  • een van de ouders is eigenaar

De Wegwijzer is tevens een format voor een Ondernemingsplan (deel 2). Het Ondernemingsplan is bedoeld voor wooninitiatieven die voor de financiering van de woning niet terecht kunnen bij de woningcorporatie. Wanneer wooninitiatieven  in zee gaan met een maatschappelijk of commercieel investeerder, of zelf voor (een deel van) het vastgoed een hypotheek afsluiten bij de bank, dan vragen deze partijen om een plan dat inzicht geeft in ‘de onderneming’. De Wegwijzer Financiering kunt u op deze pagina downloaden.

Financiering

Het project is mede tot stand gekomen dankzij Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF), LPGGz en Ieder(in) binnen het programma PG Werkt Samen.

Wegwijzer financiering woning

Deze Wegwijzer Financiering van de woning is tot stand gekomen dankzij NPCF, LPGGz en Ieder(in) binnen het programma PG Werkt Samen.