Versoepelingen maatregelen en kwetsbare gezondheid

Het kabinet heeft 25 september 2021 de coronamaatregelen versoepeld. De versoepelingen kunnen bij mensen met een kwetsbare gezondheid een gevoel van onveiligheid met zich meebrengen, omdat de 1,5 meter maatregel niet meer geldt. Wat wordt eraan gedaan?

Het ministerie van VWS heeft ons laten weten wat voor aanvullende maatregelen zijn genomen om kwetsbare groepen extra te beschermen en te ondersteunen.

Wat zijn kwetsbare groepen?

De meeste mensen met een kwetsbare gezondheid hebben door vaccinatie geen verhoogd risico meer om ernstig ziek te worden. De mensen die nog wel een verhoogd risico hebben zijn:

  • Mensen met ernstige afweerstoornissen (immuun-gecompromitteerden), waardoor de vaccinatie minder goed zijn werk doet. Deze mensen krijgen van hun behandelend specialist een uitnodiging voor een derde vaccinatie.
  • Mensen met een hoge leeftijd of onderliggende aandoeningen, die niet gevaccineerd kunnen worden.

Twijfel je of je een prik kunt krijgen?

Het kan zijn dat je eerder informatie hebt ontvangen, waardoor je denkt dat je je vanwege jouw aandoening of allergie niet kunt laten vaccineren.

Er is maar een hele kleine groep die helemaal geen coronaprik kan krijgen. Het kan dan gaan om mensen met een ernstige allergie voor bepaalde hulpstoffen van het vaccin, of die een ernstige allergische reactie kregen na de eerste coronavaccinatie.

Als je twijfelt, kun je aan jouw behandelend arts vragen of vaccinatie in jouw geval wel mogelijk is.

Wil je meer weten over wanneer vaccineren niet mogelijk is en welke oplossingen hiervoor zijn? Kijk dan op de website van het RIVM.

PBM en zelftesten krijgen

Val je onder de kwetsbare groepen en zit je in thuisisolatie? Dan kun je Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) en/of zelftests gratis krijgen bij de apotheek. De Rijksoverheid heeft een uitleg gemaakt. Hierin staat in welke situatie je de persoonlijke beschermingsmiddelen en/of zelftests kunt krijgen bij de apotheek.

Heb je vragen over het krijgen de PBM en zelftesten? Deze kun je mailen naar de KNMP via: [email protected].

Mondkapjes in het vervoer en de zorg

Voor het zorgvervoer blijven medische mondneusmaskers verplicht. Zo kun je op een veilige manier gebruik blijven maken van het vervoer. Meer informatie vind je op de website van Rijksoverheid.

De zorg is gevraagd om de komende tijd mondkapjes te blijven dragen. Dit om veilige zorg te kunnen geven en mensen met een verhoogd risico op een ernstig verloop van corona een veilig gevoel te geven.

Je mag dan ook altijd aan je zorgverlener(s) vragen om een mondkapje of andere beschermende middelen te dragen.

Uitzondering mondkapjesplicht vanwege ziekte of beperking

Kun je door je ziekte of beperking geen mondkapje dragen op plekken waar dit wel van je gevraagd wordt? Denk bijvoorbeeld aan de bus, trein of wachtkamer. Dan kun je gebruikmaken van de uitzondering op de mondkapjesplicht.

Vul dan wel een Eigen Verklaring Uitzondering Mondkapjesplicht in, zodat je deze kan laten zien wanneer hiernaar gevraagd wordt.

Meer hulp en informatie

Voor de mensen die een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van corona is er extra aandacht voor sociale ondersteuning en begeleiding. Bijvoorbeeld omdat je eenzaam bent door afzondering of isolement. Meer informatie over deze ondersteuning en begeleiding vind je op de website van Rijksoverheid.

Ook biedt het Rode Kruis ondersteuning door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden en hulp bij boodschappen. Zij zijn te bereiken via: 070-4455 888.

Meer informatie over de coronaregels en de maatregelen voor mensen die vallen onder kwetsbare groepen: