Tweede Kamer vergadert over GGZ

Op maandag 8 juni 2020 is er een algemeen overleg over de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maatschappelijke opvang en zelfmoordpreventie. Je kunt dit overleg online volgen. We hebben de leden van de commissie een brief met onze voorstellen gestuurd.  

We hebben aan de commissieleden gevraagd deze voorstellen te bespreken met staatssecretaris Blokhuis. We gebruiken Bram en zijn familie in onze brief als voorbeeld.

Veel kennis nodig

Medewerkers in de toegang voor zorg en ondersteuning bij gemeenten moeten voldoende kennis van geestelijke problemen hebben. Dit is nodig om samen met de hulpvrager en zijn familie of vertegenwoordiger de goede stappen en beslissingen te nemen. Deze stappen moeten zorgen voor de juiste hulpvraag. Welke zorg en ondersteuning is er nodig? Een persoonsgebonden budget (pgb) is niet voor iedereen een juiste keuze. De hulpvrager en zijn familie of vertegenwoordiger moeten goede informatie en toerusting krijgen. Dan kunnen ze goed nadenken over hoe zij de zorg en ondersteuning willen regelen. En of zij dit met een pgb willen doen. We vragen in onze brief of de staatssecretaris hiervoor wil zorgen.

Voorkomen

Mensen met psychische problemen moeten snel en voor langere tijd hulp krijgen. Zo voorkom je andere klachten. Het maakt niet uit of je jong of oud bent. We noemen dit preventieve vroeghulp. Een levensloopbegeleider die veel van de problemen van de hulpvrager weet kan hem/haar ondersteunen. Dit kan tijdens verschillende fases en gebeurtenissen in het leven. De begeleider kan dan samen met de hulpvrager kijken welke zorg en ondersteuning op dat moment nodig is. Soms is meer hulp nodig, soms minder. We vragen in onze brief of de staatssecretaris deze preventieve vroeghulp mogelijk wil maken.

Meer weten?

Uitgebreide informatie vind je in onze brief aan de commissieleden van de Tweede Kamer. De brief staat onderaan dit bericht. Je kunt maandag 8 juni van 14.00 tot 18.30 uur de vergadering online volgen. Het is door de coronamaatregelen niet mogelijk om bij de vergadering in Den Haag te zijn. In de link hieronder staat de agenda. Vanaf die plek kun je maandag ook naar de online vergadering.