Informele zorg

Zorg en ondersteuning door naasten vanuit een pgb, informele zorg, lijkt bijna onmogelijk gemaakt te worden. Het is juist van belang dat zorg en/of ondersteuning vanuit een pgb door die hulpverlener wordt gegeven die het beste in staat is om gestelde doelen te bereiken. Ook als het om een informele zorgverlener gaat.

Informele zorg vanuit een pgb is niet alleen zorg gegeven door een naaste. Ook een professional zonder BIG-registratie of een freelancer zonder inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een informele zorgverlener.

We zien dat er steeds meer regels en voorwaarden komen om als naaste zorg en/of ondersteuning vanuit een pgb te kunnen leveren. Bovendien wordt door verstrekkers, met name gemeenten en zorgverzekeraars, gestuurd op ‘(financiële) eigen kracht’, maar een duidelijke definitie in wet- en regelgeving ontbreekt. We vinden dit een zeer zorgelijke ontwikkeling. We moeten in feite blij zijn dat er mensen zijn die dit tegen een geringe vergoeding voor hun naasten willen doen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg is dit ook broodnodig.

Wil je graag verder lezen? Deze inhoud is alleen voor leden of abonnees. Log in of word lid/abonnee, dan krijg je direct een inlog.

Word lid of abonnee van Per Saldo!

Samen maken we het pgb eenvoudiger en menselijker. We komen op voor je belangen en we zijn jouw bron van kennis en informatie. Met onze hulp wordt het beheren van het pgb een stuk eenvoudiger.

 

Steun ons. Dan steun je het pgb en daarmee je eigen situatie. Zonder jouw lidmaatschap kunnen wij ons belangrijke werk niet doen. Word nu lid!

Als lid of abonnee krijg je

  • Een gratis advieslijn
  • Korting op cursussen
  • Toegang tot onze themadossiers