Pgb en corona

Als budgethouder moet je niet alleen goed voor jezelf zorgen om gezond te blijven, maar ook instaan voor de veiligheid van jouw zorgverleners. Je bent immers zelf werkgever of opdrachtgever. Door de komst van het coronavirus was dit heel moeilijk en waren er speciale maatregelen nodig.

Het ministerie van VWS heeft sinds maart 2020 allerlei maatregelen genomen voor de zorg, maar hield daarbij onvoldoende rekening met de consequenties voor budgethouders. Wij zijn hier wel direct oplossingen voor gaan bedenken. En op ons aandringen zijn er ook maatregelen getroffen in jouw belang.

Deze maatregelen vind je per wet in onze slimme lijst: Pgb en corona. En er staan ook speciale maatregelen in voor ouder- en wooninitiatieven. Verder vind je er de meest gestelde vragen, zoals over vaccineren, en handige websites.

Zorgbonus voor Zvw-pgb zorgverleners

Op ons aandringen zijn er Kamervragen gesteld over de zorgbonus voor pgb-zorgverleners die worden betaald via de Zvw. Minister Helder laat in haar antwoord weten dat er nog geen regeling is om ook de zorgbonus voor pgb-zorgverleners vanuit de Zvw uit te keren. Dit komt door verschillende problemen op het gebied van privacy.

De gegevens van Zvw-pgb zorgverleners zijn voor hooguit de helft maar bekend bij de SVB. De SVB is de organisatie die ook de regeling heeft uitgevoerd voor de andere pgb bonussen. Dit komt omdat budgethouders hun kosten rechtstreeks bij de zorgverzekeraar declareren en niet bij de SVB.

De minister onderzoekt de mogelijkheden, zodat deze informatie wel voor de SVB beschikbaar komt. Ze verwacht in het eerste kwartaal van 2023 de Tweede Kamer hierover verder te informeren.

Wat doen en vinden wij?

We zijn al sinds september 2020 bezig om het voor elkaar te krijgen. Haar voorganger heeft dit ook al onderzocht. We vinden dat het echt niet kan. Het is respectloos naar deze zorgverleners. Ook zij hebben zich extra ingezet in coronatijd, in het begin vaak zonder voldoende beschermende middelen. We hebben allerlei voorstellen gedaan hoe het wel geregeld kan worden. Bijvoorbeeld een meldpunt waar mensen zich zelf kunnen melden. Bovendien kan het voor de zorgverleners die wel bekend zijn bij de SVB vast geregeld worden. Het is onbegrijpelijk.

Herhaalprik voor pgb-zorgverleners

De overheid vindt het belangrijk om risicogroepen in het najaar extra te beschermen tegen het coronavirus. Ze verwacht dat de besmettingen in de winter gaan oplopen. Daarom kunnen zorgverleners, die werken voor budgethouders en uit het pgb worden betaald, vanaf 19 september 2022 een afspraak maken voor een herhaalprik. Lees hoe in ons nieuwsbericht Herhaalprik tegen corona voor pgb-zorgverleners.

Informatiepunt vanaf mei 2022

De samenleving is weer open. Dat kan lastig zijn als je een kwetsbare gezondheid hebt. Via de website van Vilans helpen we je met betrouwbare informatie, praktische tips en adviezen. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je arts of andere zorgverlener.

Welke positieve en/of negatieve ervaringen heb je met de coronamaatregelen? En heb je tips of mogelijke oplossingen? Laat het ons weten.

Een lijst van slimme lijsten

    • Coronamaatregelen

    Als budgethouder heb je veel vragen over coronamaatregelen. Wij geven je tips en antwoorden.

Liveblog

Vanaf januari 2021 houden we je in ons liveblog kort op de hoogte van aanvullingen op de coronamaatregelen.

Een lijst van pagina's

Laatste nieuws over coronamaatregelen