Kinderen, jeugd en jongeren

Onder dit thema verzamelen we alles wat gaat over kinderen en jongeren tot 18 jaar. We houden je op de hoogte van ontwikkelingen en onze acties.

Onderwijs en zorg is hier een onderdeel van. Een persoonsgebonden budget (pgb) is bestemd voor zorg, niet voor onderwijs. Maar er zijn mogelijkheden om met een pgb extra zorg en begeleiding binnen het onderwijs te regelen.

Ontwikkelingen en veranderingen in de Jeugdwet vind je in het thema Wets- en regelwijzigingen.

Welke positieve en/of negatieve ervaringen heb je met een pgb voor kinderen, jeugd en jongeren? En heb je tips of mogelijke oplossingen? Laat het ons weten.

Informatie voor ouders van kinderen met een zorgvraag thuis

De organisatie van zorg voor zieke kinderen thuis vraagt vaak veel van jou als ouder en andere betrokkenen. Om je hierbij te helpen en ondersteunen het ministerie van VWS informatie over medische kindzorg thuis verzameld op www.regelhulp.nl/onderwerpen/medische-kindzorg-thuis.

Op deze pagina vind je antwoorden op vragen zoals:
– Vanuit welke wetgeving is de zorg voor je kind gefinancierd?
– Hoe kan je de zorg organiseren?
– Welke regels gelden voor zorg die je als ouders zelf geeft?
– Wat kun je doen als je tegen problemen aanloopt bij het organiseren van de zorg?

Praktijkteam kindzorg

Heb je vragen of loop je tegen problemen aan bij het organiseren van kindzorg thuis? Bespreek dit dan eerst met de betrokken zorgprofessionals, zorgorganisatie of zorgverzekeraar. Hierbij kun je via je gemeente hulp van een cliëntondersteuner inschakelen.

Heb je een vraag over de organisatie, financiering, toegang of geschiktheid van kindzorg thuis? Dan kun je via Het Juiste Loket terecht bij het praktijkteam kindzorg.
De medewerkers van Het Juiste Loket kijken samen met jou of ze een antwoord op je vraag kunnen vinden. Als dit niet lukt, kan het praktijkteam worden ingeschakeld. Ook zorgprofessionals kunnen zich met vragen melden.

In het praktijkteam zitten onder andere een kinderverpleegkundige, een kinderarts en een verpleegkundige die werkzaam is bij een zorgverzekeraar. Ook is het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg betrokken. Als het nodig is, worden ook andere professionals of instanties betrokken. Het praktijkteam zal in ieder geval heel 2022 bestaan.

Online vindplek en praktijkteam voor ouders

Wil je graag verder lezen? Deze inhoud is alleen voor leden of abonnees. Log in of word lid/abonnee, dan krijg je direct een inlog.

Ben je nog geen lid of abonnee van Per Saldo?

Wat jammer dat je nog geen lid of abonnee bent. Als je een pgb hebt of ermee te maken hebt, dan is Per Saldo voor jou een belangrijke bron van kennis en informatie en een steun in de rug. En wij kunnen ons werk niet doen zonder onze leden en abonnees.

Als lid of abonnee krijg je

  • Een gratis advieslijn
  • Korting op cursussen
  • Toegang tot onze themadossiers
  • En nog veel meer…