Keuzevrijheid en gelijkwaardigheid

Het belangrijkste middel om eigen regie te voeren over je zorg en ondersteuning is het pgb. Daarmee kies je zelf hoe je je leven leidt binnen de mogelijkheden die je hebt. Voor een pgb moet je een weloverwogen bewuste positieve keuze maken. En er moet sprake zijn van een gelijkwaardige keuze.

De keuzevrijheid voor een pgb is in alle zorgwetten vastgelegd. Maar dat betekent nog niet dat je altijd een pgb krijgt. Te vaak komen verstrekkers met verregaande en extra regels, waardoor het onmogelijk gemaakt wordt om voor een pgb te kiezen. Ook zien we nog altijd dat mensen in een pgb ‘geduwd’ worden. Bijvoorbeeld omdat de benodigde ondersteuning niet is ingekocht. Of omdat een zorgverlener die passende zorg kan bieden alleen vanuit een pgb werkt. Dit is niet de bedoeling van het pgb.

Ook is er niet altijd sprake van een gelijkwaardige keuze. Er zijn gemeenten die stellen dat de hulpvrager eerst naturazorg moet proberen. Of eerst gesprekken moet aangaan met gecontracteerde aanbieders. Als blijkt dat dit niet voldoende aansluit dan mag de hulpvrager pas kiezen voor een pgb. En er zijn gemeenten die aangeven dat zij niet aan de keuze voor een pgb doen. Daarom lobbyen wij voor keuzevrijheid en een gelijkwaardige keuze voor het pgb.

Onderwerpen thema

Krijg je de goede informatie op het juiste moment, zodat je goed bent toegerust om de juiste beslissing te nemen? Zijn professionals goed toegerust? Ben je pgb-vaardig en kun je een pgb goed beheren of dat leren? Weet je dat er onafhankelijke cliëntondersteuners zijn en wat zij doen? En hoe zit het nu met fraude met het pgb? En zijn de regels voor het pgb in alle wetten hetzelfde? Al deze onderwerpen komen aan bod in dit thema.

Een lijst van pagina's

In de praktijk

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Willy Hoving over wat keuzevrijheid in haar leven betekent

Welke positieve en/of negatieve ervaringen heb jij met de onderwerpen uit dit thema? En heb je tips of mogelijke oplossingen? Laat het ons weten.

Nieuws over keuzevrijheid en gelijkwaardigheid

  • Pgb-plannen minister Helder

  • Minister: pgb voor wooninitiatieven blijft

  • Aan de slag met de aangenomen moties

  • Na nuttig pgb-debat nu verbeterpunten waarmaken