Hoe het pgb is geregeld in Nederland

De zorg in Nederland zit ingewikkeld in elkaar. Er zijn 4 zorgwetten waaruit je een pgb kunt krijgen. Heb je een pgb uit de Jeugdwet of Wmo, dan moet je bij de gemeente zijn. Een pgb uit de Wlz, dan heb je te maken met het zorgkantoor. En een pgb uit de Zvw loopt via je zorgverzekeraar. Deze instanties worden ook wel de ‘loketten’ genoemd. Elk loket heeft eigen regels.

Onderwerpen thema

Jouw hulpvraag moet centraal staan en de beoordeling moet deskundig en onafhankelijk gebeuren. Bovendien moet je zorg en ondersteuning krijgen die aansluit bij je vraag (maatwerk) en het liefst voor langere tijd als dit nodig is. Daarvoor maken we ons hard in onze lobby. En we houden ons bezig met de eigen bijdrage, hulpmiddelen, vertegenwoordiging en gewaarborgde hulp. Al deze onderwerpen komen aan bod in dit thema.

Ben je op zoek naar praktische informatie? Ga dan naar Hoe vraag je een pgb aan?

Een lijst van pagina's

  • Jouw hulpvraag moet deskundig en onafhankelijk worden beoordeeld. En daarna op maat worden ingevuld.

  • Als je een levenslange en/of levensbrede hulpvraag hebt, moet je een langdurige indicatie kunnen krijgen.

  • Ook voor hulpmiddelen zijn keuzevrijheid en toereikende tarieven nodig.

Ervaring van een budgethouder

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Mirjam van der Heijden over levenslange en levensbrede hulpvraag

Welke positieve en/of negatieve ervaringen heb jij met de indicatiestelling, je eigen bijdrage, vertegenwoordiging of gewaarborgde hulp, hulpmiddelen, het opstellen van je persoonlijk of zorgplan, familiegroepsplan of budgetplan? En heb je tips of mogelijke oplossingen? Laat het ons weten.

Nieuws over alle onderwerpen binnen dit thema