Speciale week met toegang tot cultuur en natuur

Je hebt zin om en wandeling te maken en je gaat naar het bos. Je ziet dat er nog kaartjes te krijgen zijn voor een concert en je boekt gelijk via internet. Voor 2 miljoen Nederlanders is dit niet de normaalste zaak van de wereld. Zij hébben niet alleen een beperking maar ze wórden ook nog eens beperkt. Door ontoegankelijke gebouwen, toiletten, zitplaatsen of bospaden. De ‘Week van de Toegankelijkheid’ van 7 tot en met 11 oktober 2019 staat in het teken van cultuur en natuur onder het motto ‘Lekker vrij! Doen wat je wilt’.

De kracht van deze week is dat mensen in hun eigen gemeente, vereniging of organisatie zelf enthousiast aan de slag kunnen gaan met toegankelijkheid. Daarnaast staan er twee grote activiteiten op stapel, één in het Rijksmuseum en één in samenwerking met Natuurmonumenten. De week wordt georganiseerd door IederIn, netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Opening bij De Nachtwacht

De opening vindt plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam. In aanwezigheid van minister Hugo de Jonge (VWS), Rijkmuseum-directeur Taco Dibbits en Ieder(in)-directeur Illya Soffer. Het Rijksmuseum werkt zoals ook andere musea aan het toegankelijk maken van onze nationale kunstschatten voor mensen met een beperking. Dit doet het museum onder meer met rondleidingen voor blinden/slechtzienden, doven/slechthorenden en mensen met dementie. Lees hierover meer op de website van het Rijksmuseum.

Op stap met de boswachter

Man in rolstoel in het bos

Er zijn in deze week tientallen rondwandelingen met boswachters in de door Natuurmonumenten toegankelijk gemaakte natuurgebieden. Natuurmonumenten werkt hard aan het ontsluiten van hun gebieden voor mensen met een beperking en chronische ziekte. Momenteel zijn 27 gebieden toegankelijk gemaakt, daar komen er nog 13 bij. Natuurmonumenten laat graag zien hoe dat kan. Lees hierover meer op de website van Natuurmonumenten. Je bent ook van harte welkom bij het grote publieksevent op 16 oktober in het natuurgebied bij Groot Speijck in Oisterwijk (Noord-Brabant).

Voor een overzicht van alle activiteiten kijk je op www.weekvandetoegankelijkheid.nl. 

In EigenWijs

In het op 2 oktober 2019 verschenen magazine van Per Saldo, EigenWijs, staan enkele artikelen die gaan over toegankelijkheid in relatie met de uitvoering van het VN-verdrag voor gelijke rechten van mensen met een beperking. Illya Soffer van IederIn vindt het allemaal erg langzaam gaan, Ilse Abramsen, zelf budgethouder, vertelt waarom uitgaan voor haar niet de normaalste zaak van de wereld is en in haar column beschrijft Marja Morskieft dat zeuren en drammen nodig is en helpt, soms.

Leden hebben EigenWijs thuis ontvangen of lezen het digitaal op onze site.