Resultaatgericht indiceren zorgt voor onduidelijkheid

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil resultaatgericht indiceren toestaan in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Per Saldo is het hier niet mee eens, en heeft met andere belangenorganisaties gereageerd op het voorstel van de minister.

Wat is resultaatgericht indiceren?

Er zijn gemeenten die niet een aantal uren, maar alleen het resultaat indiceren voor mensen met een hulpvraag. Voor hulp bij het huishouden wordt het resultaat bijvoorbeeld een ‘schoon en leefbaar huis’ genoemd. Om dat te bereiken worden de omschrijvingen van de werkzaamheden en hoe vaak deze nodig zijn in uw beschikking aangegeven, maar niet het aantal uren dat vergoed wordt.

In een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is al eerder besloten dat de gemeente dit niet zo mag doen. Deze manier van indiceren biedt te weinig duidelijkheid voor u als budgethouder. Een aantal gemeenten hebben deze uitspraak naast zich neergelegd en blijven werken met resultaatafspraken. Dat leidt vaak tot lagere indicaties waar minder zorg en/of ondersteuning van kan worden ingekocht. Toch is de minister van plan dit bij wet toe te staan.

Brief aan de Tweede Kamer

Per Saldo heeft met andere belangenorganisaties gereageerd op dit voorstel, en noemt het zeer onverstandig. ‘Het is alsof er heel veel mensen bij het stoplicht door rood rijden en de wetgever dan zegt dat we rood dezelfde betekenis gaan geven als oranje, in plaats van de overtreders van de regels op hun gedrag aan te spreken’, schrijven de organisaties in de brief aan de Tweede Kamer.

Meer weten?

Je kunt de brief van Per Saldo en andere belangenorganisaties hieronder downloaden.
Wil je op de hoogte gehouden worden over dit onderwerp en over ander nieuws over het pgb? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.