Het CIZ beoordeelt of u zorg nodig hebt en zo ja, welke zorg en met hoeveel zorg u kunt volstaan. In de indicatiestelling beschrijft het CIZ de noodzakelijk vastgestelde zorg. Dit document wordt doorgestuurd naar u als aanvrager en naar het zorgkantoor. Het zorgkantoor stelt u de vraag hoe u de zorg wilt ontvangen: in zorg in natura (via een instelling) of met een pgb. In dit proces van aanvraag tot toekenning neemt u een aantal stappen, die hieronder worden beschreven. Maar het begint natuurlijk allemaal met de vraag:

Welke zorg heeft u nodig?

  • Website Welke zorg heb ik nodig
    Voor jongeren en hun ouders is er een speciale website ontwikkeld, waarop zij afzonderlijk van elkaar een vragenlijst kunnen invullen, met het doel zicht te krijgen op welke zorg de jongere nodig heeft. Ga naar welkezorghebiknodig.nl
  • Website Mijn kwaliteit van leven
    Door op deze website de Kwaliteitsmeter in te vullen, ontvangt u een persoonlijk overzicht naar aanleiding van de resultaten, waarmee u zich kunt voorbereiden op een gesprek met de indicatiesteller. Ook gaan de resultaten naar landelijk onderzoek om de zorg te verbeteren. Ga naar Mijnkwaliteitvanleven.nl
  • Zorgmomentenoverzicht
    Een simpel en doeltreffend hulpmiddel om in beeld te krijgen welke en hoeveel zorg u nodig hebt, is om een zorgmomentenoverzicht te maken. Dat heeft u misschien al ingevuld voordat u geïndiceerd werd, maar kan ook bij het maken van het budgetplan een handig hulpmiddel zijn. U houdt bijvoorbeeld een week (of langer als u dat nodig vindt) per uur precies bij welke hulp u krijgt, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, ook ‘s nachts, en van wie u die hulp krijgt. U beschrijft de hulp bij alles wat u niet zelfstandig kunt. Meer informatie en een formulier dat u kunt gebruiken vindt u in het slimme lijstje Zorgmomentenoverzicht, dat u hiernaast kunt downloaden.


Inloggen

De informatie die Per Saldo hieronder geeft is alleen toegankelijk voor leden en abonnees. Logt u daarom in, waarna u de volgende onderwerpen ziet verschijnen: