Het PGB Portaal op mijnpgb.nl is het nieuwe administratiesysteem voor budgethouders. Het portaal werkt zoveel mogelijk intuïtief: de ene stap volgt de andere logisch op. Natuurlijk moet je er even in thuisraken, maar de praktijk wijst uit dat het portaal voor de meeste budgethouders en vertegenwoordigers, maar ook voor zorgverleners en organisaties goed werkt.

Wie doen al mee?

Budgethouders van 12 zorgkantoren zijn er al op aangesloten. Ook de gemeente Westland werkt met het PGB Portaal. Gebruikers waarderen dit systeem met een 7,9 (november 2020). De snelheid van uitbetalen en het overzicht over de pgb-uitgaven zijn de meest genoemde positieve punten.

Aline Molenaar

Grote wens in vervulling

Directeur Aline Molenaar: ‘In juni 2016 vonden wij het tijd voor een alternatief van het trekkingsrecht. We vroegen de Tweede Kamer om de wens van de budgethouder en eigen regie voorop te stellen. Na een sterke lobby is het ervan gekomen. Daarmee gaat een grote wens in vervulling. Met het PGB Portaal ben je beheerder van je eigen account, krijgen anderen inzage daar waar nodig. Je hebt meer rust, het is veilig en je bent verzekerd van eigen regie. Daar kunnen we mee vooruit!’

Uiteindelijk alle budgethouders

Het is de bedoeling dat alle budgethouders gebruik gaan maken van het PGB Portaal. Eerst gaan alle zorgkantoren over naar het nieuwe systeem, daarna gemeenten en zorgverzekeraars. En gaat jouw zorgkantoor, gemeente of zorgverzekeraar ermee werken, dan word je vanzelf uitgenodigd mee te gaan doen. Je kunt dus niet op eigen initiatief met het portaal beginnen.

Corina Heijstek

Meegewerkt aan ontwikkelen

Corina Heijstek heeft vanaf de start als ervaren budgethouder meegewerkt aan de ontwikkeling van het portaal: ‘Wat ik erg belangrijk vind, is de eenvoud. Je wordt niet overladen met informatie. Vanaf het beginscherm kun je kiezen waar je verder wilt gaan. Je krijgt pas informatie als je daar zelf om vraagt. Heerlijk vind ik dat.’

Voorgeschiedenis

Waarom is dit systeem ontwikkeld?

Het is er niet van de ene op de andere dag gekomen. Tot 2015 kregen budgethouders hun pgb nog op hun eigen bankrekening. Om ervoor te zorgen dat het budget alleen aan geleverde zorg wordt uitgegeven, is het zogenoemde trekkingsrecht ingesteld. Het systeem waarmee je de SVB een betalingsopdracht geeft. Alleen voldoet dit trekkingsrecht niet aan de eisen die budgethouders stellen. Bovendien werkt het ook niet foutloos. Als vereniging zijn we er na 2015 direct achteraan gegaan om hier verbetering in te krijgen.

Welke eisen stellen budgethouders?

Wat voorop moet staan is het gebruikersgemak. Een systeem dat de budgethouder ondersteunt, dat de regeldruk verlaagt, zo veilig en eenvoudig mogelijk. Een zorgverzekeraar, DSW, was bereid met ons mee te denken en stelde ervaren ICT-medewerkers ter beschikking. De kosten werden gedeeld met de andere zorgverzekeraars. Zo ontstond eerst het budgethoudersportaal, dat we nu het PGB Portaal noemen. Het kwam tot stand met medewerking van experts: ervaren budgethouders en medewerkers van Per Saldo. Bij het ontwikkelen zijn de lessen van het verleden meegenomen, is alles van alle kanten doordacht, is elke versie volop getest en is de groep die als eerste overging klein gehouden om snel aanpassingen te kunnen doen. Zorgvuldigheid voor snelheid was en blijft het motto. Want we zijn er nog niet, er wordt nog altijd doorontwikkeld naar een zo perfect mogelijk systeem.

5 Sabine lachend opzij (2)

Een enthousiaste gebruiker:

‘Voorheen moest ik bij een nieuwe zorgovereenkomst alle 7 pagina’s – ook de lege – scannen, opslaan, uitprinten en opsturen naar de zorgverlener, wachten op de handtekening, doorsturen naar SVB en zorgkantoor, wachten op goedkeuring. Dat gaat nu online veel sneller en gemakkelijker!’

Veiligheid

Wat is er gedaan om het systeem zo veilig mogelijk te maken?

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde.

 • Daarom loggen zowel budgethouders, vertegenwoordigers als zorgverleners zonder AGB-code in met hun DigiD. Dat is voor hen de gemakkelijkste en veiligste manier (mits je zelf zorgvuldig omgaat met je inloggegevens).
 • Voor formele zorgverleners met AGB-code en organisaties is er een andere manier van inloggen: via Vecozo, waardoor voor hen het digitale pgb-verkeer op een veilige manier is geregeld.

Wie is de beheerder van de website?

Dat is het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Lees ook de algemene voorwaarden.

Wat gebeurt er met mijn gegevens op Mijn pgb van de SVB?

De betalingen die voor de overgangsperiode uit het pgb zijn gedaan, blijven zichtbaar in het oude portaal (Mijn PGB via svb.nl). In het PGB Portaal zie je het totaalbedrag dat voor de overgangsperiode uit je pgb is gebruikt.

De overeenkomsten worden zo goed mogelijk overgenomen in het Portaal. Mogelijk zul je eenmalig enkele gegevens moeten aanvullen.

Heb ik dan nog wel te maken met de SVB?

Ja, maar in een andere rol.

 • Het zorgkantoor of de gemeente beoordeelt de zorgovereenkomsten en de wijzigingen.
 • De SVB blijft zich bezighouden met de salarisadministratie en uitbetalingen van declaraties en maandlonen. Mocht je deze per post willen opsturen, dan kan dat.

Ik vind het veiliger om de formulieren schriftelijk in te dienen, kan dat?

Het PGB Portaal is veilig en we adviseren je het te gaan gebruiken. Maar je kunt je formulieren ook nog opsturen. Je moet dan wel de formulieren gebruiken die aansluiten bij het portaal. Deze staan op mijnpgb.nl.

 • Formulieren die gaan over de salarisadministratie en uitbetalingen van declaraties en maandlonen, stuur je op naar de SVB.
 • Alle overige, de overeenkomst en de zorgbeschrijving, gaan naar je zorgkantoor.

De contactgegevens van  SVB en zorgkantoren vind je op mijnpgb.nl.

10 en 11 Aly Davids 4

Een kritische gebruiker:

‘Natuurlijk vraag ik me af of mijn privacy is gewaarborgd. Maar was dat voorheen wel het geval? Hoe vaak waren er niet papieren zoek? Waar zijn die stukken gebleven, slingeren die op bureaus? Nu heb ik het in eigen hand, kan ik alles wat er met mijn pgb gebeurt zelf zien. Ik denk dat de privacy eerder toeneemt dan afneemt.’

Basiskennis

Heb je basiskennis nodig om ermee aan de slag te gaan?

 • Je hoeft niet bijzonder computervaardig te zijn, maar je moet wel bekend zijn met de digitale wereld. Maak je gebruik van een smartphone, tablet, laptop of computer? Dan gaat het voor jou vast en zeker lukken.
 • Zit je niet op internet, ben je er niet in thuis, dan raden we je aan een basiscursus te gaan volgen bij bijvoorbeeld je plaatselijke bibliotheek. Of vraag een  bibliotheekmedewerker je te helpen zoeken op ‘cursus computervaardigheid’ plus je woonplaats.
 • Ben je niet zeker van je zaak of denk je dat je dit echt niet onder de knie gaat krijgen, vraag dan iemand in je directe omgeving die je hiermee kan helpen.
Jonge man met ouder echtpaar met pc

Een minder ervaren gebruiker:

‘We proberen het hoor en we komen best een eind. Als we er niet uitkomen vragen we onze kleinzoon. Dat vinden we nog gezellig ook. Vaak gaat het om een klein dingetje, maar we willen zeker weten of we het goed doen.’

Gebruikersgemak

Als je iets vergeet of fouten maakt

Het overkomt iedereen wel eens, ook de meest ervaren budgethouder of vertegenwoordiger: je vergeet een vinkje te zetten waardoor de goedkeuring wordt vertraagd en je zorgverlener moet wachten op z’n eerste uitbetaling. Bij het PGB Portaal is dat geen probleem. Het systeem wijst je er direct op als je iets vergeet en je krijgt geen toegang tot het volgende scherm totdat je dit hebt aangevuld. Voer je foute gegevens in, dan kun je die veel gemakkelijker en snel herstellen.

Niet telkens dezelfde informatie invullen

Vaste informatie zoals naam, geboortedatum, klantnummer, BSN vult het systeem zelf in. Dat is erg gemakkelijk vooral bij gegevens die je niet uit je hoofd weet en steeds weer moet opzoeken.

Minder tijd, papier en postzegels

Alle formulieren vul je online in, ook de handtekeningen en de goedkeuring. Deze worden online verwerkt en online opgeslagen. Je hoeft dus niet meer alles uit te printen, want elk document staat in jouw account. En je hoeft niets meer op te sturen per post, wat velen voorheen nog deden. Dat bespaart je al met al papier, enveloppen, postzegels en enorm veel tijd.

Je hebt zelf controle over alle documenten

In het PGB Portaal zie je alles wat er gebeurt.

 • Je hebt volledig grip op alle documenten, die je op elk moment van de dag kunt inzien.
 • Je ziet in welke stadium een bepaalde actie zich bevindt: wie er nog goedkeuring moet geven als je een factuur, declaratie of een ander formulier indient.
 • Je hebt overzicht over je budget, over wat je al gebruikt hebt en wat je nog kunt besteden.

Alle voordelen op een rij

Lees verder op mijnpgb.nl.

24-25 Zonnehoed deels

Blije kinderen met tevreden ouders

‘De ouders van onze bewoners laten het grootste deel van hun zorgtaak over aan het ouderinitiatief. Zij regelen het pgb allemaal zelf, met ondersteuning vanuit het ouderinitiatief. Nu dat zoveel gemakkelijker is geworden, hebben ze ook daar steeds minder werk aan. Heel fijn dit nieuwe systeem!’

Antwoord op je vragen