Toolkit Wonen

Ben je als jongvolwassene of volwassene niet in staat om zelfstandig te wonen? Dan kan wonen in een ouderinitiatief of wooninitiatief de oplossing zijn. De zorg in zo’n initiatief kun je betalen uit het persoonsgebonden budget (pgb). Deze Toolkit Wonen hebben we gemaakt in opdracht van het ministerie van VWS. In de Toolkit vind je alles wat je nodig hebt: van idee tot realisatie en beheer van een kleinschalig initiatief.

In een ouder- en wooninitiatief hebben ouders en hun kinderen, jongvolwassenen en ouderen zelf de touwtjes in handen. Ze hebben eigen regie over hun zorg en ondersteuning. Het kleinschalige initiatief staat midden in de maatschappij of juist achteraf, in elk geval op een plaats of in een buurt waar zij zelf voor kiezen.

Over de Toolkit Wonen

Brochure Toolkit Wonen

Informatie over ouder- of wooninitiatief starten en in stand houden.

Download pdf (13 MB)

Aan de slag met een ouder- of wooninitiatief

Een lijst van pagina's

  • Ouders die een woonvorm zoeken voor hun kind, moeten een bewuste keuze kunnen maken. Daarom vergelijken we een ouderinitiatief met persoonsgebonden budget (pgb) met een aantal andere woonvormen.

  • Je wilt samen met anderen een ouderinitiatief oprichten. Wat moet je daar allemaal voor doen en hoe gaat dat in zijn werk? Je kunt de plannen alleen uitvoeren als er voldoende budget is. In deze fase beslis je ook of het initiatief haalbaar is.

  • Nu de opstartfase is afgerond, ga je het initiatief daadwerkelijk realiseren. Het is een drukke periode voor ouders en bestuur. Ook de toekomstige bewoners raken steeds meer betrokken.

  • Het ouder- of wooninitiatief is klaar. De bewoners zijn verhuisd, het zorgteam is begonnen. Er breekt een nieuwe fase aan.

wets- en regelwijzigingen

Wanneer je een ouder- of wooninitiatief start, krijg je te maken met allerlei wetten en regels. Hier vind je ze allemaal op een rij.

Zoek of vermeld ouder-/wooninitiatief

Ben je op zoek naar een plek in een bestaand initiatief of wil je jouw initiatief zichtbaar maken voor geïnteresseerden? Voor abonnees Wonen en leden hebben we een eigen zoekprogramma.

Een lijst van pagina's

  • Wil je een kleinschalig initiatief starten? Of wil je je eerst oriënteren op het aanbod van ouder- en wooninitiatieven? Zet jezelf op de kaart of kijk welke kleinschalige initiatieven er zijn. Wat biedt ‘Vind een ouder- of wooninitiatief’? Je kunt je ouder- of wooninitiatief op de kaart zetten. Dat kan alleen met een abonnement Wonen. […]

Publicaties

Ben je op zoek naar verdieping en voorbeelden van hoe kleinschalige woon-zorg initiatieven bepaalde zaken aanpakken? Lees dan onze digitale publicaties.

Let op: de informatie over regelgeving kan verouderd zijn. Kijk voor actuele informatie bij wet- en regelgeving en volg ons nieuws. Laat je vooral inspireren door de voorbeelden en handige tips die van pas kunnen komen in jouw ouder- of wooninitiatief.