In de Wmo heet het een persoonlijk plan, in de Jeugdwet een familiegroepsplan. De gemeente moet dit plan goed bekijken als ze jouw aanvraag onderzoekt.

Een persoonlijk plan of familiegroepsplan maken Bron: vimeo.com

Waarom een persoonlijk plan?

Een plan geeft duidelijkheid, voor jezelf en voor anderen. Want als je een persoonlijk plan maakt, moet je goed nadenken over:

  • wat jij belangrijk vindt in je leven;
  • wat je wel en niet kunt, en waar je hulp bij nodig hebt;
  • wat je van die hulp of zorg verwacht;
  • welke zorgverleners je wilt inschakelen (als je dat al weet);
  • waarom je kiest voor een pgb.

Vraag je het pgb niet aan voor jezelf maar voor iemand anders, zoals je vader, moeder of een cliënt? Dan kun je samen een persoonlijk plan opstellen.

Ook heb je voortaan alle informatie bij de hand als iemand daarom vraagt, bijvoorbeeld de gemeente of een zorgverlener. Een persoonlijk plan is een goede voorbereiding op het keukentafelgesprek. Verder kan een persoonlijk plan handig zijn als je bezwaar wilt maken of bij een herindicatie.

Is een persoonlijk plan verplicht?

Nee, je hoeft geen persoonlijk plan te maken. Je kunt een persoonlijk plan ook alleen voor jezelf opstellen, zonder het naar de gemeente te sturen.

  • In het Slim Lijstje Persoonlijk plan krijg je tips en uitleg over hoe je een persoonlijk plan maakt. We hebben ook een vragenlijst gemaakt. Als je die lijst invult, is je persoonlijk plan eigenlijk klaar.
  • Vraag je een pgb aan voor bijvoorbeeld hulp bij persoonlijke verzorging of logeeropvang? Dan kun je een zorgmomentenoverzicht. Daarin staat op welke momenten van de dag je zorg nodig hebt en hoelang die zorg duurt.

Wat is een familiegroepsplan?

Als ouders een pgb voor hun kind aanvragen, kunnen ze een familiegroepsplan maken. Dat doen ouders vaak samen met familie, vrienden en andere mensen uit het sociale netwerk.

In dit plan leg je uit je hoe je de situatie voor je kind wilt verbeteren. Je beschrijft welke hulp je daarbij nodig hebt en wie die kan geven.

In het Slim Lijstje Familiegroepsplan krijg je tips en uitleg over hoe je een familiegroepsplan maakt. Ook kun je een Voorbeeldformulier familiegroepsplan downloaden.

Wanneer moet ik het plan naar de gemeente sturen?

Zorg dat de gemeente jouw plan binnen 7 dagen na je aanvraag of melding binnen heeft. De gemeente is dan verplicht je plan goed te bekijken als ze jouw aanvraag onderzoekt.

Tip: je kunt natuurlijk ook een persoonlijk plan of familiegroepsplan maken voordat je je aanvraag indient. Je kunt het plan dan tegelijk met je aanvraag naar de gemeente sturen.

Bij een familiegroepsplan zijn vaak veel mensen betrokken. Daarom kost het meer tijd om zo’n plan op te stellen. De gemeente is verplicht het plan te gebruiken bij haar onderzoek.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Dan heb je recht op hulp van een onafhankelijk cliëntondersteuner. Die kan samen met jou een persoonlijk plan of familiegroepsplan opstellen.

We geven regelmatig de workshop ‘Goed voorbereid naar je (her)indicatie’. In deze workshop schrijf je een persoonlijk plan of familiegroepsplan als voorbereiding op een (her)indicatiegesprek.

  1. Vervangende zorg voor bijvoorbeeld kind, partner of ouder zodat de mantelzorger niet overbelast raakt. ↩︎
  2. Vervangende zorg voor bijvoorbeeld kind, partner of ouder zodat de mantelzorger niet overbelast raakt. ↩︎