Als je zorg inkoopt met een persoonsgebonden budget (pgb), dan moet je zelf zorgverleners zoeken. Het belangrijkste is dat ze goede zorg op maat bieden. Maar je wilt natuurlijk ook dat je je zorgverleners kunt vertrouwen.

Het is handig om niet in je eentje naar zorgverleners te zoeken. Vraag een familielid, vriend of je vertegenwoordiger om je te helpen. Dan kun je bijvoorbeeld samen overleggen, een gesprek voorbereiden, samen het gesprek voeren en het papierwerk invullen.

Er zijn formele en informele zorgverleners. Soms kan de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor eisen dat je formele zorgverleners inhuurt.

Lees meer over het verschil tussen informele en formele zorgverleners.

In alle gevallen kun je dit stappenplan gebruiken.

Stap 1. Zoek binnen je eigen netwerk

Informele zorgverleners vind je vaak in je eigen omgeving of netwerk. Je kunt ook aan mensen in je omgeving vragen of ze een goede zorgverlener weten. Want mensen die jou kennen, kunnen vaak goed inschatten of iemand bij je past.

Stap 2. Zoek buiten je eigen netwerk

Je kunt natuurlijk ook buiten je eigen netwerk goede zorgverleners vinden. Enkele tips:

 • Vraag advies bij MEE, je patiëntenvereniging of oudervereniging.
 • Kijk bij uitzendbureaus voor studenten, zoals Susa of Studentenwerk.
 • Plaats een advertentie, bijvoorbeeld op het prikbord van scholen voor zorgonderwijs, in een plaatselijk blad of op sociale media.
 • Zoek op internet: op sommige websites kunnen mensen met een pgb en zorgaanbieders een advertentie zetten. Hieronder vind je er een paar.

Let op: zorgaanbieders kunnen zorgorganisaties of individuele zorgverleners zijn.

Per Saldo Hulpgids

De Per Saldo Hulpgids is een website waar je als pgb-budgethouder:

 • zorgaanbieders kunt zoeken. Je kunt aanvinken in welke regio je woont en wat voor zorg of hulp je nodig hebt. Je krijgt dan direct een overzicht van zorgaanbieders te zien. Vaak staan er ervaringen van andere budgethouders bij. Je kunt via de Hulpgids direct contact met iemand opnemen.
 • een advertentie kunt plaatsen. Je zet daarin wat voor zorg of hulp je nodig hebt, en wat voor zorgverlener je zoekt. Je kunt ook iets over jezelf vertellen. Zorgaanbieders kunnen je een berichtje sturen als ze interesse hebben.

Let op: iedereen kan een advertentie plaatsen. Dus als een zorgaanbieder op deze website staat, betekent dat nog niet dat hij goede zorg biedt.

Andere websites waar je zorgverleners kunt vinden

 • Nationale Hulpgids
  Een website waar zorgvragers en zorgaanbieders elkaar kunnen vinden. De website richt zich op kinderopvang, thuiszorg, huishoudelijke hulp en dagbesteding.
 • Hulpen.nl
  Op deze website kun je informele zorgverleners vinden die bijvoorbeeld als huishoudelijke hulp willen werken of individuele begeleiding bieden.
 • KiesBeter
  Op KiesBeter vind je allerlei medische informatie, maar ook informatie over zorgverleners en zorgorganisaties per regio.
 • NBPO
  Heb je hulp nodig om structuur in je leven te brengen, bijvoorbeeld met een pgb voor individuele begeleiding? Zoek dan op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professional Organizers iemand bij jou in de buurt.
 • Zorgboeren.nl
  Wil je voor dagbesteding naar een zorgboerderij? Dan vind je op Zorgboeren.nl informatie over meer dan 800 zorgboerderijen in Nederland.
 • Zorgkaart Nederland
  Op deze website van de Patiëntenfederatie Nederland kun je zoeken naar professionele zorgaanbieders bij jou in de buurt.

Zorgverleners zoeken via een pgb-bureau

Vind je het moeilijk om goede zorgverleners te vinden? Of vind je het lastig om zelf de pgb-administratie te doen? Dan kun je zulke taken door een pgb-bureau laten doen.

We hebben de 10 belangrijkste punten opgeschreven waarmee je kunt nagaan of een pgb-bureau op de juiste manier werkt. Zo kun je besluiten met welk pgb-bureau je gaat werken.

Ook als je taken door een pgb-bureau laat doen, blijf jij zelf verantwoordelijk voor je pgb.

Stap 3. Praat met mogelijke zorgverleners

Het is belangrijk dat een zorgverlener goed bij jou past. Nodig iemand daarom eerst uit voor een gesprek. Natuurlijk praten jullie over de hulp die je nodig hebt, hoe je geholpen wilt worden en wat de werktijden zijn. Maar het is ook belangrijk dat het klikt tussen jou en je zorgverlener. Dus voel je je op je gemak bij hem? En luistert de zorgverlener genoeg naar wat jij wilt? Dat zijn belangrijke dingen om op te letten.

Stap 4. Controleer de achtergrond van een zorgverlener

Wil je een professionele zorgverlener inhuren? Vraag dan of hij kopieën van zijn diploma’s meeneemt naar jullie gesprek. Ook kun je vragen of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dat is geen garantie dat de zorgverlener goede zorg levert. Maar een beroepsvereniging stelt wel eisen aan de leden, bijvoorbeeld over bijscholing.

Soms is een diploma niet genoeg en heeft een zorgverlener ook een BIG1-registratie nodig. Bijvoorbeeld omdat hij bepaalde medische handelingen moet doen. In het BIG-register kun je zien of iemand een geldige registratie heeft. Iemand kan zijn BIG-registratie kwijtraken als hij niet voldoende bijscholing volgt.

Hoe kun je controleren of een zorgverlener betrouwbaar is?

Een zorgverlener moet betrouwbaar zijn, vooral als hij voor kwetsbare mensen zorgt. Denk aan kinderen, mensen met een verstandelijke beperking of dementie.

Daarom adviseert Per Saldo:

 • vraag om referenties: dat zijn ervaringen van andere budgethouders voor wie de zorgverlener werkt of heeft gewerkt.
 • vraag om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Iemand met een VOG heeft in elk geval geen strafblad. Een zorgverlener kan een VOG opvragen bij de gemeente.

Stap 5. Stel een zorgovereenkomst op

Voordat een zorgverlener bij je kan beginnen, moeten jullie samen een zorgovereenkomst opstellen.

 1. BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. In de Wet BIG staan regels voor bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen. Deze regels zorgen ervoor dat je alleen hulp krijgt van deskundige zorgverleners. ↩︎