Pgb in de knel in Eindhoven

‘In Eindhoven worden wettelijke termijnen overschreden. En tarieven en budgetten enorm verlaagd zonder duidelijke motivatie’, aldus Silke Kuijpers van Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), afgelopen zaterdag, 31 augustus 2019, in het Eindhovens Dagblad.

Silke Kuijpers: ‘Samen met onze ambassadeurs uit Eindhoven hebben wij met beleidsmedewerkers van de gemeente gesproken. Dit heeft helaas niet tot een structurele oplossing geleid.’

We verzamelen ervaringen van budgethouders over zorg en ondersteuning in Eindhoven. De tot nu toe 15 ontvangen reacties zijn schrijnend en het topje van de ijsberg. We hebben deze ervaringen geanonimiseerd en in een brief gedeeld met het ministerie van VWS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die in actie moeten komen.

Aandacht in Eindhovens Dagblad

De Eindhovense zorgwethouder Renate Richters laat weten dat er deze week met ambtenaren van het ministerie is gesproken over de brief van Per Saldo. ‘Van wat er in de brief staat, waren wij grotendeels op de hoogte en de zaken met betrekking tot termijnen houden verband met de opstartperikelen van het Servicebureau’, zegt haar woordvoerder.

Wij hebben in Eindhoven ook contact met 50Plus en de SP. Ook zij doen uitspraken in het artikel in hun regionale krant.

In deze editie ook het verhaal van Juliëtte Perrée die al twee maanden zonder hulp zit.

Actie blijft nodig

In augustus 2019 is door de gemeente Eindhoven een noodmaatregel genomen om de zorg en/of ondersteuning voor Eindhovenaren te waarborgen. In Eindhoven zijn achterstanden bij herindicaties. Daardoor kunnen mensen van wie de indicatie is verlopen geen zorg en/of ondersteuning inkopen. Het gemeentebestuur heeft besloten dat de rekeningen voor deze zorg en/of ondersteuning toch gewoon worden betaald, in ieder geval tot eind 2019.

Ook de SP Eindhoven heeft een speciaal meldpunt opgericht. Via het Eindhovens Meldpunt Zorg (EMZ) wil de SP de structurele problemen in de zorg in kaart brengen. Meldingen worden aan het eind van het jaar (of eerder wanneer actie nodig blijkt) anoniem aan de wethouder aangeboden.

Ervaringen delen

Het lijkt dus nog steeds mis te gaan in sommige situaties. Daarom is het van groot belang dat je je ervaringen (anoniem) met ons deelt. Hoe meer signalen, hoe krachtiger onze stem. Dat geldt niet alleen voor Eindhoven, maar voor alle gemeenten.

Signalen die wij over Eindhoven ontvangen zullen wij, als je daarvoor toestemming geeft, aan het EMZ doorgeven. Natuurlijk bekijken we ook of wij je direct kunnen helpen. We kunnen je advies geven en leden ondersteunen bij het maken van bezwaar tegen een besluit van de gemeente.

Mail je ervaring naar [email protected] en wij nemen contact met je op.

Problemen melden