Per Saldo stuurt brief voor overleg jeugdhulp in de Tweede Kamer

Op donderdag 13 juni 2019 wordt overlegd over jeugdhulp in de Tweede Kamer. Per Saldo stuurt ter voorbereiding op dit overleg een brief aan de Kamerleden. Met deze brief vraagt Per Saldo aandacht voor problemen met het persoonsgebonden budget in de jeugdhulp.

Wachtlijsten en korte indicaties

We zien te vaak dat ouders en jongeren van het kastje naar de muur worden gestuurd. Hierdoor kan het maanden duren voor passende hulp geregeld kan worden. Er zijn zelfs gemeenten met wachtlijsten voor het aanvragen van jeugdhulp.

Als gemeenten eindelijk een besluit nemen over de aangevraagde hulp, zien we dat de indicaties regelmatig maar voor een korte periode worden afgegeven. Zo blijven gezinnen voortdurend bezig met het aanvragen van hulp, terwijl er juist zo’n behoefte is aan rust en zekerheid.

Ouders worden uitgesloten als zorgverleners

Per Saldo krijgt signalen over gemeenten waar het ouders moeilijk wordt gemaakt als zij zelf de zorg willen leveren aan hun kind met beperking. De zorg wordt gezien als gebruikelijke zorg, of ouders moeten aantonen dat zij de vergoeding uit een persoonsgebonden budget nodig hebben om rond te kunnen komen.

We zien voorbeelden van kinderen die hierdoor niet de zorg krijgen die bij hen past, waardoor er alleen maar meer zorg nodig is. Dit staat de ontwikkeling van het kind in de weg.

Wat wil Per Saldo?

Hulpvragers moeten snel toegang kunnen krijgen tot passende zorg. Voor kinderen met een langdurige beperking moeten langere indicaties afgegeven worden, zodat zij niet elk (half) jaar en soms zelfs nog sneller de hele aanvraagprocedure opnieuw hoeven te doorlopen.

Soms zijn ouders de meest geschikte personen om de zorg te leveren. Er zijn duidelijke kaders nodig voor gebruikelijke en boven-gebruikelijke zorg, evenals kennis over het persoonsgebonden budget. De toegang tot goede zorg mag niet afhankelijk zijn van waar het kind woont, of wie de indicatie stelt.

Meer weten?

Per Saldo heeft al eerder een brief gestuurd met Ieder(in) ter voorbereiding op het overleg over Jeugdhulp.

Het overleg over jeugdhulp vindt plaats op 13 juni 2019 van 10:00 tot 13:00 in de Thorbeckezaal in de Tweede kamer.

Eerder bericht