Passend onderwijs moet anders!

Op 26 juni 2019 wordt in de Tweede Kamer overlegd over passend onderwijs. Per Saldo maakt zich ernstig zorgen over problemen die zich voordoen in het onderwijs en vraagt de Kamer om oplossingen. Ieder kind heeft tenslotte het recht om zich te ontwikkelen op een manier die bij hem of haar past. Zoals het passend onderwijs nu geregeld is biedt het geen gelijke kansen, en maakt het de verschillen tussen kinderen eerder groter dan kleiner.

Passend onderwijs lang niet altijd passend

Veel kinderen vinden nog steeds geen passende plek in het onderwijs. Ouders worden van het kastje naar de muur gestuurd om goede ondersteuning of zorg voor hun kind te krijgen. Leraren gaan gebukt onder de werkdruk, en voelen zich niet in staat om hun leerlingen passende ondersteuning te bieden. Samen met Ieder(in), Ouders & Onderwijs en andere belangenorganisaties stuurt Per Saldo een brief aan de Tweede Kamer. Dit moet nu echt veranderen.

We hebben een aantal punten uit de brief voor je op een rij gezet:

  • Voor ieder kind moet een passende plek, dichtbij huis en van goede kwaliteit zijn.
  • Laat ouders meepraten over de zorg en ondersteuning in het onderwijs. Ouders weten goed wat hun kind nodig heeft.
  • Als ouders vastlopen bij het regelen van zorg op school moet het sneller mogelijk zijn direct beslissingen te nemen. Dit wordt ook wel doorzettingsmacht genoemd. Deze doorzettingsmacht is niet bedoeld om druk uit te oefenen op ouders, maar juist om te overleggen met ouders.

Het belang van het kind staat voorop

Per Saldo stuurt naast de brief met andere belangenorganisaties een tweede brief aan de Kamerleden. In deze brief vragen we nog extra aandacht voor maatwerk in het onderwijs. Bijvoorbeeld voor kinderen met een vaste zorgverlener. Het moet mogelijk blijven deze vaste zorgverlener ook op school in te zetten. Een keuze tussen zorg in natura en een persoonsgebonden budget moet er altijd zijn.

Een ander punt gaat over kinderen die bijvoorbeeld niet 5 dagen per week volledig naar school kunnen. We zien hiervoor mooie initiatieven ontstaan waar kinderen zich kunnen ontwikkelen. Helaas zien we dat veel van deze initiatieven stopgezet worden door de inspectie, terwijl deze kinderen hier juist tot ontwikkeling komen. Kinderen worden op deze manier uitgesloten van onderwijs. Dat kan niet de bedoeling zijn. Per Saldo roept op het belang van het kind centraal te stellen. Durf ‘out of the box’ te denken en maak individueel maatwerk mogelijk.

Meer weten?

Het algemeen overleg over passend onderwijs vindt plaats in de Suze Groenewegzaal van de Tweede kamer van 14:00 tot 18:00.