Welke partijen hebben het pgb opgenomen in hun verkiezingsprogramma van 2023? Hieronder vind je een overzicht van de standpunten die over het pgb gaan, en standpunten die een relatie hebben tot het pgb.
NSC, PVV, VVD, CU, SGP, CDA, Groenlinks/PvdA en D66 hebben een aanvullende reactie gegeven over het pgb. De quotes lees je hieronder.
Veelgestelde vragen
-
GroenLinks/PvdA over het pgb:
- Meer regie met een persoonsgebonden budget. We hervormen het persoonsgebonden budget (pgb) en gaan ook hier uit van vertrouwen.
- Mensen krijgen een onafhankelijke langdurige indicatie.
- Mensen hoeven minder administratie bij te houden.
- De informele tarieven worden verhoogd zodat de zorgverleners weer een fatsoenlijk loon kunnen krijgen.
- Daar waar zorgorganisaties pgb’s beheren, controleren we op fraude.
GroenLinks/PvdA over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- In de zorg creëren we binnen de verschillende zorgwetten een aparte status voor mensen met een levensbrede en levenslange beperking. Binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) schaffen we de eigen bijdragen af voor mensen met een levenslange en levensbrede beperking en we zorgen dat (sport)hulpmiddelen ruimhartig worden toegekend.
- Gemeenten moeten meer ruimte en middelen krijgen om de uitvoeringspraktijk van de Wmo te vereenvoudigen en te verbeteren. Voor mensen met een laag inkomen of een levensbrede en levenslange beperking komt er geen eigen bijdrage voor Wmo-hulp.
- We maken haast met het doorvoeren van de plannen van de Hervormingagenda Jeugd en houden daarbij de kwaliteit van de zorg en financiële effecten voor gemeenten scherp in de gaten. Veel jongeren komen in de problemen bij de overgang van jeugdzorg naar volwassenzorg. Daarom versoepelen we de leeftijdgrens bij jeugdhulp van 18 jaar tot tenminste 21 jaar.
- Voor ouderen die lange tijd ziek zijn, brengen we alle langdurige ouderenzorg onder in de Wet langdurige zorg.
- Eén wettelijk kader en één bekostiging voor verpleging, verzorging en ondersteuning maakt het voor ouderen aantrekkelijker thuis te wonen.
April Ranshuijsen – kandidaat-Kamerlid GroenLinks/PvdA:
“In Nederland wonen 2 miljoen mensen met een chronische ziekte of beperking. Vaak worden zij onbedoeld buitengesloten door hoe onze samenleving is ingericht. Dat hebben veel mensen niet in de gaten. Maar ik weet dat uit eigen ervaring. Als gemeenteraadslid in Nijmegen heb ik bijvoorbeeld de discussie over toegankelijkheid, hulpmiddelen en pgb flink aangezwengeld. Daardoor zijn betere keuzes gemaakt. Dit wil ik ook in de landelijke politiek doen. Daarnaast is het belangrijk dat er ook mensen met een beperking in de Tweede Kamer komen en daar zichtbaar zijn.” -
D66 over het pgb:
- D66 vindt het belangrijk dat mensen zelf regie hebben op hun leven. Ook als zij zorg nodig hebben. Helaas zit het persoonsgebonden budget nu in de knel. Enerzijds door sturing op zorg in natura door verzekeraars en gemeenten. Anderzijds door de enorme administratieve lasten. D66 wil dat het vertrouwen in de pgb-houder weer voorop staat, zonder daarbij naïef te zijn.
- De keuze voor zorg in natura of een pgb mag nooit worden opgedrongen door een verzekeraar, gemeente of zorgaanbieder. De inzet van een onafhankelijke cliëntondersteuner moet hierbij helpen. Nieuwe pgb-houders kunnen via een introductie kennismaken met het pgb-houderschap.
- We maken de overgang naar een systeem gebaseerd op de gedachte dat het zorgplan gelijk is aan de planning en de realisatie. Op basis van de facturen kan gemakkelijk gedeclareerd worden. Dit scheelt de pgb-houder veel administratieve handelingen.
- Tegenover deze versoepeling staan maatregelen om hard op te treden in het geval van fraude. Fraude via pgb’s door dubieuze bemiddelingskantoren en zorgaanbieders moet sterk verminderen. De opsporing van fraude moet zich richten op de bemiddelingsbureaus en zorgaanbieders in plaats van op de budgethouders zelf.
- D66 wil ruimte en ondersteuning bieden om woon/zorginitiatieven van ouders van kinderen met een intensieve zorgvraag op te zetten. Lokaal, regionaal en landelijk.
D66 over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- Een keuze voor een alternatieve vergoeding voor ouders met een kind met een levenslange ziekte/beperking als zij niet willen werken vanuit een pgb.
- Toereikende salarissen en tarieven in de zorg.
- Verlagen van administratieve lasten.
- Eenmalige bewijslast en vaststelling levenslange beperking/ziekte en hieraan een langdurige indicatie koppelen, werk vanuit vertrouwen en luister wat mensen zeggen nodig te hebben.
- Zorg voor 1 loket waar mensen met een levenslange beperking met al hun zorg- en hulpvragen terecht kunnen.
Fonda Sahla – kandidaat-Kamerlid D66:
“Als je zelf of een naaste zorg nodig heeft, kan het fijn zijn om zelf de regie te hebben over die zorg. D66 is een voorstander van de keuzevrijheid die het pgb hierbij kan bieden.”“Het is voor budgethouders heel belangrijk om het systeem eenvoudiger te maken, de administratieve lasten te verlichten en het vertrouwen te geven om bij levenslange beperkingen langere indicaties te geven, waarbij zij niet steeds het bewijs moeten leveren van de beperking/ziekte, het gaat immers niet weg. Ook artsen worden nu onnodig belast hiermee, terwijl ze hun tijd beter kunnen besteden. En daar ga ik mij de komende tijd hard voor maken.”
-
ChristenUnie over het pgb:
- Passende zorg met het pgb. Het persoonsgebonden budget (pgb) blijft in stand, omdat het een mooi middel is om met eigen regie en op basis van vertrouwen passende zorg te realiseren.
- Om het pgb op lange termijn te behouden is het nodig om misbruik van dit instrument te voorkomen en op te sporen.
ChristenUnie over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- De ChristenUnie is tegen de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.
- Eenvoudiger maken van de financiering van zorg: doormiddel van minder regels en meer duidelijkheid. En verminder de bureaucratie in de zorg.
Mirjam Bikker, kandidaat-Kamerlid ChristenUnie:
“Een persoonsgebonden budget geeft de vrijheid om zorg en ondersteuning zoveel mogelijk te regelen op de manier die bij je past. Ook in wooninitiatieven past het vaak goed om met pgb’s te werken.”“De ChristenUnie vindt het ook belangrijk dat mensen met een indicatie uit meerdere zorgwetten voor hun pgb van één integraal budget en één loket kunnen uitgaan en niet zelf verschillende potjes moeten beheren en bij veel loketten moeten aankloppen.”
-
NSC over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- We streven naar het zo lang mogelijk behouden van eigen regie en autonomie van mensen; daarvoor richten we ons op het ondersteunen van belangrijke bronnen van mensen zoals hun zelfzorgvermogen, hun sociale netwerk, hun inkomen en hun mobiliteit.
- Wij volgen de kritiek van de Raad van State en de Algemene Rekenkamer op de recent gepresenteerde ‘Hervormingsagenda Jeugd’. Wij willen fundamentele aspecten van het jeugdzorgstelsel opnieuw bezien. Het welzijn van het kind dient het uitgangspunt te zijn en niet de bestuurlijke modellen en systemen.
- Om te voorkomen dat jongeren geen hulp krijgen, terwijl dit wel nodig is, moet verlengde jeugdhulp tot 23 jaar in alle gemeenten van Nederland tot de mogelijkheden behoren.
- In de ouderenzorg hanteren we als uitgangspunt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en de regie over hun leven houden. Wij willen burgerinitiatieven steunen om woonzorgvormen te realiseren in de eigen wijk en dorpen.
- Onderdelen van de zorg worden betaald uit diverse wetten, uit diverse eigen bijdragen en uit het eigen risico. Deze financiering is voor de ouderen en hun mantelzorgers onnavolgbaar en moet vergaand vereenvoudigd en waar nodig heroverwogen worden.
Pieter Omtzigt, lijsttrekker NSC:
“De nieuwe partij van Pieter Omtzigt “Nieuw Sociaal Contract” staat voor een fundamentele verandering in de manier waarop de overheid met haar burgers omgaat. Goed bestuur betekent voor PGB-houders dat er minder overmatige regels zijn en groter onderling vertrouwen.” -
PVV over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- Ouderenzorg weer in één wet
- Zorg voor mensen met een levenslange beperking weer in één wet
Fleur Agema, kandidaat-Kamerlid PVV:
“Het maakt diepe indruk op mij dat, wanneer je geestelijk gezond bent en zelf je zorg wilt regelen, je dan te maken krijgt met zoveel administratieve rompslomp en grote verantwoordelijkheid, zoals het werkgeverschap. Iemand met een pgb heeft bijna dezelfde verantwoordelijkheden als een middelgroot bedrijf. Ik zou er graag alles aan doen om dit sterk vereenvoudigen.” -
Partij voor de Dieren over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- Zorg vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en zorg voor mensen met een beperking (Wet Langdurige Zorg) wordt bij voorkeur kleinschalig aangeboden en is in elke gemeente gelijkwaardig: welke zorg je kan ontvangen, mag niet afhangen van de gemeente waarin je woont.
- Wmo-zorgverleners worden beter ondersteund en betaald.
- Zorg die kwetsbare ouderen thuis nodig hebben, wordt voortaan niet vanuit drie wetten en financieringsstromen georganiseerd, maar alleen nog vanuit de Zorgverzekeringswet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
- PvdD gaat flink investeren in de jeugdzorg, om de werkdruk te verminderen en de wachtlijsten terug te dringen. Verschillen tussen gemeenten in aanbod en kwaliteit van jeugdhulp zijn onaanvaardbaar. We zorgen dat elke gemeente voldoende middelen heeft voor een goed georganiseerde jeugdzorg.
- De leeftijdsgrens van jeugdhulp gaat naar 21 jaar, er wordt vanaf 18 jaar geleidelijk afgebouwd.
- Mantelzorgers worden (financieel) ondersteund en er komt extra aandacht voor het tegengaan van overbelasting van mantelzorgers. Bij de toegang en evaluatie van de zorg wordt meer rekening met mantelzorgers gehouden.
- De eigen bijdrage voor chronisch zieken wordt afgeschaft.
-
SP over over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- Kleinschalige woonvormen met 24-uurs zorg voor mensen met een beperking zijn een goed alternatief binnen de huidige gehandicaptenzorg.
- Geen bezuinigen op de zorg.
- De SP wil dat zorgverleners meer invloed krijgen om onzinnige regels en bureaucratie te schrappen. Zij stellen vast welke zorg nodig is en niet de verzekeraars.
- Ook is betere zorg nodig voor mensen met een handicap en chronisch zieken. Hun belangen verdienen dan ook meer aandacht in alle onderdelen van het overheidsbeleid.
- SP wil voorkomen dat de zorg per gemeente verschilt, door de invoering van een gemeentelijk basispakket voor onder meer de huishoudelijke zorg, begeleiding, dagbesteding en respijtzorg (ondersteuning voor mantelzorg).
- Bij verhuizing naar een andere gemeente mogen de huidige eigen hulpmiddelen worden behouden.
- Door gemeenten voldoende middelen te geven voor de zorgtaken wordt de eigen bijdrage overbodig.
Jimmy Dijk, kandidaat Kamerlid SP:
“SP is altijd voorstander geweest van het pgb. Tegelijkertijd vinden we dat voorkomen moet worden dat het pgb een vluchtheuvel wordt, omdat de zorg in natura, de zorg die zorgorganisaties en leveranciers horen te leveren, niet goed op orde is. Het huidige pgb-systeem moet versterkt en versimpeld worden.’’“In plaats van dat iemand meerdere pgb’s moet aanvragen vanuit verschillende wetten (Wmo, Zvw en Wlz) en van het kastje naar de muur wordt gestuurd, willen we onderzoeken of we naar een vorm van regionale populatiebekostiging toe kunnen werken. Het geld vanuit de drie wetten brengen we dan samen en vertalen we naar een budget per persoon met als doel dat de budgethouder nog maar naar één loket hoeft te gaan.’’
-
SGP over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- Mensen die levenslang en levensbreed zorg nodig hebben, hebben te maken met onevenredig veel regeldruk. De SGP wil dat we stoppen met voortdurende herindicaties en pleit voor invoering van een persoonsvolgend budget. Hierdoor kunnen mensen die levenslang en levensbreed hulp en ondersteuning nodig hebben een zorgaanbieder kiezen die helemaal bij hen past.
- De SGP pleit voor verdergaande ‘ontschotting’ van de financiering van zorg. Idealiter is er sprake van één type financiering per cliënt waarmee deze passende zorg kan bekostigen, afhankelijk van de levensfase en ernst van de zorgvraag. Ook moeten we een einde maken aan ongewenste prikkels om cliënten ‘af te schuiven’ naar een andere zorgwet.
- Gemeenten moeten meer werk maken van het versterken van de eigen kracht en regie van jongeren en hun sociale netwerk. Het wettelijk recht op een familiegroepsplan moet nadrukkelijk onder de aandacht worden gebracht van hulpverleners en gezinnen. Jeugdzorg is erg complex. Daarom krijgen gemeenten en professionals meer ruimte om zelf prioriteiten te stellen, zodat ze beter maatwerk per gezin kunnen leveren.
- Verder pleit de SGP voor spoedige herinvoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de Wmo.
Chris Stoffer – Lijsttrekker SGP:
“De SGP draagt het persoonsgebonden budget een warm hart toe. Het belangrijk dat mensen met een beperking – als zij dat willen – zelf de hulp en ondersteuning moeten kunnen inkopen die ze nodig hebben. Het pgb geeft mensen die ruimte en vrijheid. Té vaak wordt het gebruik van een pgb echter ontmoedigd. Dat moet stoppen!” -
VVD over pgb:
- Persoonsgebonden budget zoals het bedoeld is. We willen dat wanneer iemand zelf in staat is om het pgb te beheren, diegene een pgb krijgt.
- Ook wordt het pgb voortaan alleen ingezet voor zorg. Ondersteuning moet gemakkelijk in natura te regelen zijn via de gemeente.
- We maken het eenvoudiger om fraude aan te pakken.
VVD over zorg, pgb gerelateerd:
- Zorg moet makkelijk thuis of dichtbij georganiseerd kunnen worden zonder vast te draaien in wetten en regels.
- Mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig en met kwaliteit van leven kunnen blijven wonen. Daar investeren we in.
- Mensen met een beperking doen mee. Dat betekent dat zij makkelijk hulpmiddelen moeten kunnen aanvragen die hen helpen om zelfredzaam te blijven, en dat zij deze hulpmiddelen mee moeten kunnen nemen bij een verhuizing.
- We gaan door met de Hervormingsagenda jeugdzorg. De meest kwetsbare jongeren en gezinnen moeten kunnen rekenen op hulp als zij die nodig hebben. Opvoeden is een taak en verantwoordelijkheid van de ouders waarbij we de rol van de ouders versterken door vrijwillige vormen van ondersteuning bij opvoedkundige taken breed beschikbaar te maken.
Sophie Hermans, kandidaat-Kamerlid VVD
“Zelf keuzes maken over je hoe je je leven leidt is voor iedereen belangrijk. Dat verandert niet als je ziek wordt of een beperking hebt. Dankzij het Persoonsgebonden Budget (pgb) kunnen mensen zelf de regie houden over hun eigen leven en de zorg die daar bij hoort. Om mensen die mogelijkheid te kunnen blijven bieden moeten we vooraf goed vaststellen of iemand zelf het pgb kan beheren. Zo wordt het pgb weer het instrument waar het voor bedoeld is: het versterken van de eigen regie om zorg zodanig te organiseren dat mensen het leven kunnen leiden zoals ze dat zelf willen.” -
CDA over pgb:
- Familieleden die zorg verlenen aan een familielid met een handicap zijn goud waard. Mensen die vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB) zorg verlenen aan een gehandicapt familielid, mogen na het overlijden van het familielid niet in een armoedeval geraken.
CDA over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- Het CDA wil de leeftijdsgrens van 18 jaar versoepelen in de jeugdwet.
- Het CDA wil kiezen voor veel betere zorg voor kinderen met ingewikkelde problemen. Dat betekent dat we niet alle lichte opgroeimoeilijkheden, bijvoorbeeld die te maken hebben met streven naar een zinvol leven, als ‘zorg’ bestempelen, maar anders proberen op te lossen. Bezig zijn met zingeving of ‘levenskunst’ is geen zorgopgave. Het CDA kiest voor gerichtere hulp waar dat nodig is en versterking van het normale leven waar dat kan.
- Jeugdzorg moet weer gericht zijn op effectieve zorg voor de gezinnen die dat echt nodig hebben. Daarom is het eerlijker om voor veelvoorkomende lichte hulpvragen een gemaximeerde inkomensafhankelijke bijdrage te vragen voor de jeugdzorg.
- Verder steunt het CDA de inhoud van de Hervormingsagenda Jeugd.
- CDA wil dat er een omvangrijke operatie in de gehele zorg komt om verantwoordingsregels terug te dringen.
Marlou Absil – kandidaat-Kamerlid CDA:
“ Het Persoonsgebonden Budget is een waardevol middel om passende zorg mogelijk te maken. Het geeft volwassenen en ouders van kinderen met een ernstige zorgvraag een stukje eigen regie over hun leven. Mensen die bereid zijn minder te werken om zorg te verlenen aan een familielid zijn goud waard. Dat zij na eventueel overlijden van hun familielid geconfronteerd worden met een armoedeval is onacceptabel. In een fatsoenlijk land regelen we een overbrugging.” -
BBB over het pgb:
- We investeren in de zorg thuis voor ouderen en gehandicapten. Goede zorg thuis is essentieel om waardig oud te kunnen worden en langer in je eigen huis te kunnen blijven wonen. Maar ook voor mensen met een lichamelijke beperking is dit van belang. Het PGB blijft dan ook bestaan.
BBB over pgb-gerelateerde onderwerpen:
- We verhogen het budget voor thuiszorgdiensten om meer ouderen te kunnen bedienen. Hierbij is het van belang dat er een betere samenwerking en afstemming komt tussen verpleegkundige zorg en de huishoudelijke ondersteuning.
- BBB is voor eenmalig vaststellen levenslange beperking/ziekte, en hieraan een langdurig indicatierecht koppelen.
- BBB wil respijtzorg inzetten om mantelzorgers te ontlasten en een eerlijke vergoeding voor mantelzorgers realiseren.
- Passende zorg realiseren voor jeugdhulp, specialistisch als dit nodig blijkt, maar ook passende ambulant ondersteuning en nazorg na behandeling.
- Autonomie voor passende zorg ligt bij de zorgverlener/wijkverpleegkundige en wordt niet bepaald door de zorgverzekeraar.
- Verlagen eigen risico, dit is straf op chronisch ziek zijn, eigen bijdragen remmen zorggebruik bij mensen die dit nodig hebben.
- Toereikende salarissen en tarieven in de zorg.
- Verminderen administratieve lasten.