Bij het verstrekken van een nieuwe beschikking, of indicatie, wordt ook de looptijd van die beschikking bepaald. Daarbij zou rekening gehouden moeten worden met de duur van de beperking.
Mensen met een levenslange, levensbrede beperking krijgen nu nog vaak een indicatie voor een kortere periode, terwijl er weinig veranderingen in hun hulpvraag te verwachten zijn. Het steeds opnieuw aanvragen van een indicatie kost veel tijd en moeite en levert onnodig veel stress en administratieve last op.
Zorgverzekeringswet
Mede dankzij de lobby van Per Saldo kunnen volwassenen die zorg ontvangen via de Zorgverzekeringswet (Zvw) en bij wie de zorgvraag stabiel is, een indicatie voor maximaal 5 jaar toegekend krijgen. Voorheen was dit maximaal 2 jaar.
Sociaal domein
Per Saldo werkt nu, samen met het ministerie van VWS en de VNG aan een soortgelijke regeling voor het sociaal domein (Jeugdwet en Wmo). Hiervoor is geen wijziging van wet- en regelgeving nodig. Toch worden nog te weinig langere indicaties afgegeven.
Eind 2024 heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten een handreiking Passend Beschikken gepubliceerd. Deze is het resultaat van een leertraject waaraan verschillende gemeenten deelnamen. De handreiking biedt praktische tips voor het toepassen van een passende looptijd van de beschikking in de Wmo 2015 en de Jeugdwet, afgestemd op de behoeften van de inwoners en de aard van de langdurige hulp en ondersteuning.
Per Saldo pleit ervoor dat deze handreiking door alle gemeenten wordt gebruikt bij het toekennen van een maatwerkvoorziening in de Wmo en Jeugdwet. Wanneer de gemeenten dit niet zelf oppakken, wil Per Saldo het ministerie van VWS vragen om Passend Beschikken verplicht te stellen.