Keuzevrijheid en gelijkwaardigheid

Een persoonsgebonden budget is een belangrijk instrument om eigen regie te voeren over de zorg en ondersteuning die je nodig hebt. Met een pgb kies je zelf wanneer en welke zorg je nodig hebt om je eigen leven te leiden binnen de mogelijkheden die je hebt.

Keuzevrijheid en het hebben van een gelijkwaardige keuze zijn de belangrijkste pijlers van het pgb. Want voor een pgb moet je een weloverwogen, bewuste keuze maken. Deze keuzevrijheid is in alle zorgwetten vastgelegd. Toch komen verstrekkers nog te vaak met vergaande en extra regels, waardoor het onmogelijk gemaakt wordt om voor een pgb te kiezen.

Aan de andere kant worden mensen soms gedwongen een pgb aan te vragen, omdat de benodigde ondersteuning niet is ingekocht of omdat passende zorg alleen vanuit een pgb kan worden verleend. Het ontbreken van passende zorg en ondersteuning in Zorg in Natura mag nooit een reden zijn om een pgb te verstrekken. Het is belangrijk dat de juiste doelgroep een pgb krijgt: mensen die er bewust voor kiezen en pgb-vaardig zijn.

Sociaal domein

Het pgb is een gelijkwaardige keuze. Toch zijn er nog steeds gemeenten die stellen dat een burger eerst Zorg in Natura moet proberen. Pas als de hulpvrager kan motiveren waarom de gecontracteerde zorg niet aansluit bij de ondersteuningsvraag kan deze kiezen voor een pgb. Er zijn zelfs gemeenten die aangeven dat zij geen pgb’s verstrekken. Dit mag niet en is zeer onwenselijk. Mensen die hun leven willen leiden met zoveel mogelijk eigen regie, hebben daar recht op. Daarom lobbyen wij voor gelijkwaardige en vrije keuze voor het pgb.

Komt dit jou bekend voor? Heb jij aangegeven je zorg via een pgb in te willen kopen, maar is dit geweigerd? Terwijl je wel pgb-vaardig bent? Meld het ons! Dan kunnen wij jouw signaal doorgeven aan de verstrekker(s) en het ministerie.