Gebrek beschermende materialen blijft punt van zorg

Budgethouders die altijd al beschermende materialen gebruiken kunnen nog steeds geen beschermende materialen bestellen. Dat geldt ook voor budgethouders die al besmet zijn. De ROAZ regio’s willen alleen aanvragen in behandeling nemen als deze gebundeld binnenkomen. De inspanning van het ministerie van VWS heeft helaas nog niet tot een oplossing geleid.

Het gaat om een beperkte groep zeer kwetsbare mensen. Zij en hun zorgverleners gebruiken altijd al mondkapjes, handschoenen, alcohol of andere beschermende materialen. Door de coronamaatregelen stonden zij ineens voor een dicht deur. Denk hierbij aan budgethouders die al aan de beademing zitten, kinderen die intensieve zorg thuis hebben of mensen met chronische aandoeningen in een woon- of ouderinitiatief.

Schaarste

Veel budgethouders ervaren stress. Zij behoren met hun (levenslange) beperking tot de risicogroep en willen corona koste wat het kost buitenshuis houden. Dat is moeilijk, omdat hun zorgverleners en daardoor ook budgethouders zich onvoldoende kunnen beschermen. We snappen dat budgethouders het liefst ook preventief al middelen willen gebruiken. Het is echter een wereldwijde crisis en er is nog steeds overal schaarste. Dus zelfs voor de meest kwetsbare groep of al besmette budgethouders zullen niet alle materialen beschikbaar komen.

Dringend verzoek

Wij blijven erop hameren dat er nu voor deze kwetsbare groep een oplossing moet komen en werken hier ook aan mee. Het ministerie van VWS is hier druk mee bezig. Daarnaast leggen we aan de hand van de signalen die we ontvangen steeds weer uit dat het ook belangrijk is uit voorzorg beschermende materialen te verstrekken aan budgethouders. Hieronder lees je voorbeelden van mensen die zich ernstig zorgen maken en vertelt ervaringsdeskundige Jessie waarom beschermende materialen zo belangrijk zijn.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Jessie van Loon over belang van beschermende materialen

Signalen

Onderstaande citaten zijn een greep uit de berichten die ons bereiken en geven een indruk in welke situatie budgethouders zitten.

  • Met mijn stofwisselingsziekte en dwarslaesie is mijn gezondheid erg precair.
  • Door de spierziekte SMA en een beperkte longfunctie (25%) val ik binnen de risicogroep en wil ik er alles aan doen om corona te voorkomen.
  • Cliënte heeft een zeer lage weerstand, heeft een zeer ernstige vorm van NAH. In geval zij het coronavirus zou oplopen en op de beademing zou belanden is het voor haar ‘einde verhaal’.
  • Ik heb een hoge dwarslaesie en ben volledig afhankelijk van professionele hulp.
  • Ik lijd aan de progressieve spierziekte SMA type 3. Zeker wanneer ik zelf het virus blijk te hebben, moet de hulpverlener vliegensvlug passende en betrouwbare beschermende materialen toepassen. Dan moet ik deze al meteen in huis hebben, zodat de hulpverlener niet door mij besmet wordt.
  • Ik ben moeder van een 16-jarige meervoudig complex gehandicapte zoon van 16 jaar met een spierziekte. Onze zoon behoort tot de hoog risico groep, in verband met zijn ziekte, verminderde spierfuncties. Ter illustratie: bij normale verkoudheid of griep is een opname van onze zoon in ziekenhuis meermaals onvermijdelijk gebleken.
  • Momenteel zijn 4 van de 6 hulpverleners bij ons verkouden. Naast dat het niet lukt om aan beschermende materialen te komen, lukt het ook met geen mogelijkheid om ze te laten testen. Zowel ik als mijn hulpverleners worden van het kastje naar de muur gestuurd. Op een veilige manier zorg ontvangen, wordt steeds moeilijker. Wat extra stressvol is, omdat ik tot de risicogroep behoor en hoogstwaarschijnlijk van de IC geweerd ga worden wanneer de IC’s vol zijn.
  • Graag willen wij zo spoedig mogelijk mondkapjes voor medische behandeling van een patiënt met hart- en longaandoeningen. Als zorgverleners kunnen we niet garanderen dat we geen coronavirus overbrengen wat haar dood kan betekenen.
  • Bejaarde man die zich ernstig zorgen maakt over zijn vrouw: als mijn vrouw besmet raakt, wat dan? Hulp uit eigen omgeving is door allerlei omstandigheden niet mogelijk.
  • Mijn man is ernstig ziek, eind stadium MS patiënt, slechte long capaciteit: 67 jaar. Totaal afhankelijk van zorg.
  • In onze kleinschalige woonvorm voor 6 mensen met zeer ernstige meervoudige beperkingen, hebben wij 22 zorgverleners in dienst die 24/7 voor de bewoners zorgen. Alle bewoners zijn zeer kwetsbaar. Wij willen de grootst mogelijke voorzorgmaatregelen nemen om het coronavirus te voorkomen.
  • Ik ben zorgverlener voor een dame met fysieke en psychische beperkingen. Ik heb zelf enkele weken last van hoesten en zo nu en dan koorts. Hierom kan ik de laatste week moeilijk zorg verlenen zonder de juiste beschermende materialen om het coronavirus niet over te dragen aan mijn cliënte. Zij slikt zware medicatie waardoor zij een zwak immuunsysteem heeft en zelfs een griep fataal kan eindigen. De nood is dus erg hoog.

Onze steun

Heb je vragen over beschermende materialen in jouw situatie of andere vragen over je pgb?  Neem dan vooral contact met ons op via [email protected]. Of spreek je vraag in op ons antwoordapparaat. We bellen je dan zo snel mogelijk terug. We blijven jullie op alle mogelijke manieren steunen in deze moeilijke situatie.