Zij zijn hierover uitgebreid geïnformeerd. De overgang is deze keer niet helemaal soepel gelopen. De problemen zijn inmiddels opgelost. CZ zorgkantoor regio Zeeland is begin september aangesloten op het pgb portaal. De overige regio’s van CZ zorgkantoor volgen later.

Stap voor stap

Screenshot PGB Portaal

De gebruikers zijn tevreden over het portaal. In de loop van volgend jaar zullen steeds meer budgethouders overgaan naar het nieuwe portaal. Er is mede dankzij ons gekozen voor een geleidelijke aansluiting. Want op deze manier kunnen ervaringen van alle gebruikers stap voor stap worden verwerkt in het systeem. Hierdoor duurt de overgang wat langer. Wij willen het liefst dat alle budgethouders zo snel mogelijk kunnen overgaan. Alleen gaat zorgvuldigheid wel boven snelheid.

Voortgang

De minister heeft pas geleden de Tweede Kamer in een brief geïnformeerd over de voortgang van het portaal. Hij heeft vragen van Kamerleden beantwoord over onder meer deze geleidelijke invoering, doorontwikkeling, beheer en kosten. Het portaal geeft duidelijk meer gebruikersgemak en overzicht voor budgethouders, zorgverleners en verstrekkers. De ontwikkelkosten vallen nu weliswaar hoger uit. Maar wanneer het portaal door iedereen in gebruik is genomen zullen de kosten dalen, omdat er bijvoorbeeld veel minder mensen bij de SVB nodig zijn om te controleren.

Positief kritisch

Wij blijven onze invloed uitoefenen bij de besluitvorming en ontwikkeling rond het pgb portaal. Het uitgangspunt is dat het portaal voor budgethouders veilig is, de administratieve lasten verlicht en het eenvoudiger maakt om je administratie te doen. Onze positief kritische blik blijft bij de verdere doorontwikkeling hierop gericht.