De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft laten weten dat het nieuwe systeem voor de betaling van het persoonsgebonden budget (pgb) in ieder geval voor de gemeenten niet op 1 januari 2018 van start gaat. De betalingen blijven daarom voorlopig via het huidige systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) lopen. Per Saldo is teleurgesteld dat gemeenten niet op 1 januari 2018 gaan werken met het nieuwe systeem.

Zorgvuldigheid gaat vóór snelheid

Uiteraard zijn we het eens met de constatering dat zorgvuldigheid voor snelheid gaat en we alles moeten doen om de ellende van de invoering van het trekkingsrecht in 2015 te voorkomen. Dat neemt niet weg dat wij hopen dat in ieder geval het budgethoudersportaal wél live kan gaan per 1 januari 2018. Dit wordt nu onderzocht. Zo kunnen budgethouders tenminste volgend jaar wél gebruikmaken van het nieuwe portaal, dat veel gebruiksvriendelijker is.

Achtergrond nieuw budgethoudersportaal

Het nieuwe portaal ondersteunt budgethouders onder meer door tijdens het invoeren al aan te geven of je bijvoorbeeld een te hoog tarief invoert of door te helpen bij de keuze van een overeenkomst. Per Saldo is samen met een aantal budgethouders nauw betrokken bij de ontwikkeling van het portaal. De groep budgethouders die meedenkt met de bouwers zorgt ervoor dat het portaal daadwerkelijk goed en handig functioneert. Onze leden die bij de ALV van 10 juni 2017 aanwezig waren hebben van een van de betrokken budgethouders een demonstratie gehad van het portaal. Het getoonde systeem werd positief ontvangen.

Lees meer over het nieuwe systeem voor trekkingsrecht:
ALV 10 juni: leden scherp, Per Saldo in actie
Kamer wil snelle invoering budgethoudersportaal