Nieuw in het pgb? Doe mee!

Je krijgt binnenkort zorg of ondersteuning via je gemeente. Wat nu? 

Pgb of Zorg in Natura

Je gaat nu een keuze maken op welke manier je zorg of ondersteuning wilt ontvangen. Je kunt kiezen tussen reguliere zorg, dat noemen we Zorg in Natura, en een persoonsbonden budget (pgb). Ook is het mogelijk om te kiezen voor een combinatie van de twee. Bijvoorbeeld: je huishoudelijk hulp regelt je gemeente (zorg in natura) en je begeleiding regel je zelf, via een pgb.

Wij geven je alle informatie die jij nodig hebt voor het maken van de juiste keuze voor zorg in natura of pgb. Alle informatie die jij nodig hebt voor het maken van deze keuze, handige video’s, de pgb-test en meer vind je hier.

Nieuw in het pgb? Doe mee!

Kies je voor een pgb? Of een combinatie van zorg in natura en pgb? Dan helpen wij je om snel wegwijs te worden in het pgb. In samenwerking met jouw gemeente en met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben wij, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, een introductiecursus ontwikkeld om nieuwe budgethouders beter voor te bereiden op het werken met hun pgb.

Ons doel is om jouw kennis rondom het pgb vergroten. Wij helpen je om je zorg en ondersteuning via je pgb zo goed mogelijk te organiseren. Dus doe mee! Deelname is helemaal gratis.

Volg de gratis introductiecursus pgb

Doe je mee, dan krijg je van ons een gratis online introductiecursus. Na de cursus ontvang je een hand-out, met wat er tijdens de cursus is behandeld. Bovendien kun je tot 1 maart 2025 gebruik maken van gratis advies over je pgb van onze pgb-consulenten, via onze advieslijn of per e-mail.

Wanneer doe je deze cursus?

Zodra je de keuze hebt gemaakt voor het pgb kun je onze introductiecursus volgen. De cursusdata vind je hiernaast op het inschrijfformulier. Via dit formulier kun je je aanmelden. Deelname is helemaal gratis!

Je kunt je alleen aanmelden voor de gratis online introductiecursus als jouw gemeente zich heeft aangemeld voor dit project. Wil jij deelnemen, maar doet jouw gemeente nog niet mee? Neem dan contact op met je gemeente en bespreek dit. Kom je er niet uit met je gemeente? Dan horen wij dat graag.

Wat krijg je van ons?

  • Gratis online introductiecursus pgb
  • Hand-outs met wat er tijdens de cursus is behandeld
  • Antwoord op je vragen over je pgb, via onze advieslijn of per mail

Nadat je je hebt aangemeld voor de cursus, ontvang je per e-mail alle aanvullende informatie. Een aantal dagen voordat de cursus is, ontvang je per e-mail de Zoom-link. Tijdens de cursus worden de belangrijkste aspecten van het pgb binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet (Jw) behandeld. De cursus duurt ongeveer 2 uur.

Na het volgen van de cursus ontvang je een handige hand-out met alle informatie van de cursus nog eens op een rij. Bovendien krijg je als deelnemer van het project ook nog een aantal maanden gratis hulp en advies van Per Saldo, via onze advieslijn en per e-mail. Tot 1 maart 2025 kun je kosteloos bij ons terecht met je vragen over je pgb.

Margot Bos, Voorlichter Per Saldo

Margot geeft de introductiecursus. Zij is opgeleid als diëtist en verpleegkundige en werkte onder andere als wijkverpleegkundige en in asielzoekerscentra. Ook volgde ze een coachingsopleiding.
Margot weet alles van de wetten en regelgeving rondom het pgb en deelt deze kennis graag op een laagdrempelige manier. Ook neemt ze haar persoonlijke ervaringen met het beheren van het pgb van haar zoon mee in haar trainingen.

Voorlichter én ervaringsdeskundige

Margot Bos is vertegenwoordiger van haar zoon Pieter en voorlichter bij Per Saldo. Het mooie aan haar werk bij Per Saldo vindt Margot…

Lees meer over Margot

Wat valt niet binnen dit project?

  • Juridische ondersteuning bij beroeps- en bezwaarzaken. Hier kun je gebruik van maken als je bij ons een Pluslidmaatschap hebt.
  • Individuele begeleiding in gesprekken met de gemeente of zorgverleners. Dit valt niet onder onze dienstverlening. Voor individuele ondersteuning bij gesprekken met je gemeente of zorgverleners kun je een beroep doen op de gratis Onafhankelijk Clientondersteuner (oco) via je gemeente.

Deelnemende gemeenten

[Links naar deelnemende gemeenten volgen]