Mondkapjesplicht en uitzonderingen

Vanaf 1 december 2020 moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Dit geldt in de regel ook voor mensen met een ziekte of beperking. Er zijn wel uitzonderingen.Kun je vanwege je zichtbare of onzichtbare beperking of ziekte geen mondkapje dragen? Dat is bijvoorbeeld wanneer je:

Hoe kan ik laten zien dat ik een uitzondering ben?

Je bent nu verplicht om te laten zien dat je geen mondkapje kan dragen. Je hoeft geen medische gegevens te geven. De politie, boa’s, maar ook personeel van een winkel, bus of trein kunnen vragen waarom je geen mondkapje draagt. Je moet dan laten zien dat de regel niet voor jou geldt. Dat kun je doen door:
  • Het dragen van een faceshield (spatscherm). Hieruit blijkt dat je geen mondkapje kan dragen door jouw ziekte of beperking.
  • Een kaartje te laten zien waardoor duidelijk wordt dat jij een uitzondering bent. Zie informatie bij ‘Kaartje als extra ondersteuning’.
  • Een bewijs waarop staat dat je in behandeling bent bij een (huis)arts of zorgorganisatie. Bijvoorbeeld een verwijsbrief die je al in je bezit hebt. Of een bewijs van een afspraak bij een arts. Let op: het gaat niet om een officiële medische verklaring. Die mag een arts niet over zijn patiënt afgeven.
  • Een verklaring te laten zien van jouw begeleider of naaste waarom jij geen mondkapje kan dragen. Met naam en telefoonnummer zodat deze gebeld kan worden.
  • Jouw hulpmiddel of medicijnen te laten zien.
  • Iets anders tonen waaruit blijkt dat je geen mondkapje kan dragen. Bijvoorbeeld je gehandicaptenparkeerkaart, autipas of begeleiderspas.

Kaartje als extra ondersteuning

Het kan handig zijn om een extra bewijsmiddel bij je te hebben. Hiervoor heeft de overheid samen met cliëntenorganisaties een kaartje gemaakt. Daarop staat dat je geen mondkapje hoeft te dragen. Dit kaartje kun je als eerste laten zien. Hieronder kun je het kaartje downloaden en invullen. Je kunt het zelf printen. Aan het kaartje kun je extra informatie toevoegen. Bijvoorbeeld:

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de uitzondering van de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte. Voor meldingen of klachten kun je terecht bij het meldpunt van Ieder(in). Daar vind je ook antwoord op de meest gestelde vragen.