Zonder pgb geen vrijheid

Portretfoto Lianne Daalder

Ik ben Liann Daalder (32) en ik woon in Heiloo. Voor mij betekent het pgb dat ik vanaf mijn 13e  een gewone moeder-dochterrelatie kon opbouwen, net als iedere puber. Dit was ook de periode waarin ik gaandeweg leerde mijn eigen zorg te regelen en organiseren.

Op mijn 25e nam ik intrek in mijn eigen appartement in Heiloo. Doordat ik al een pgb-team had, wilde ik niet ver van huis wonen om de continuïteit van de zorg te waarborgen. Dat is gelukt! Mijn pgb zorgt ervoor dat ik vrijheid heb die niet anders te realiseren is. Met het grootste goed, dat ik kan en mag kiezen wie mij komt helpen. Ik moet er niet aan denken om door iemand geholpen te worden die ik niet mag en waar ik totaal geen klik mee heb.

Mooi team

Anno 2020 is mijn team een aantal keren veranderd. Niet alle mensen kunnen meebewegen met de veranderingen die in mijn leven plaatsvinden. Inmiddels maak ik dit heel duidelijk tijdens de kennismakingsgesprekken. Ik heb een pgb-team waar menigeen u tegen zegt. Zij zijn er voor mij door dik en dun.

Vrijheid

Zonder pgb had ik niet zelfstandig kunnen wonen. Aan het pgb moet niet steeds opnieuw worden gesleuteld, het biedt zoveel vrijheid voor mensen met een beperking en zeker ook voor de mantelzorgers. Deze vrijheid wordt door veel mensen als vanzelfsprekend gezien, maar dat is het niet. Zonder het pgb is alle vrijheid verdwenen!

Vragen

Ik ben lid van Per Saldo, omdat het altijd handig is als er bepaalde vragen zijn, deze te kunnen stellen bij een organisatie die weet hoe het systeem werkt. Het is al verwarrend genoeg in zorgland en daarom raad ik iedereen met een pgb aan om lid te worden van Per Saldo.

Wil je ook lid worden en/of ons steunen?