EigenWijs special 2019: Terug naar de oorsprong

Leden van Per Saldo ontvangen 4 keer per jaar gratis het magazine EigenWijs, met daarin nieuws, reportages, persoonlijke verhalen en praktische rubrieken.

Je kunt elk nummer van EigenWijs ook digitaal lezen, met in deze special onder andere de volgende reportages:

Cover EigenWijs special 2019

“Het PGB is a way of life!”

Voorzitter Per Saldo klankbordgroep Dick Cochius:

Hij lijkt voorzitterschappen te sparen en is regelmatig bij de Tweede Kamer te vinden. Dick Cochius noemt zichzelf ‘fulltime ervaringsdeskundige’. Ervaringen die hij vervolgens gebruikt om anderen te helpen, van de leden van Spierziekten Nederland tot invalide en minder valide-supporters bij zijn Vitesse.

Terug naar de bedoeling met de Agenda pgb

Een goed gesprek tussen minister Hugo de Jonge en Per Saldo directeur Aline Molenaar

Om het pgb minder kwetsbaar en minder complex te maken heeft Minister Hugo de Jonge in samenwerking met verschil-lende partijen uit het zorgveld de Agenda pgb opgesteld. Ook Per Saldo was er nauw bij betrokken. Directeur Aline Molenaar en de minister kijken terug op de totstandkoming van dit actie-plan én blikken vooruit op de toekomst.

“Een cursus geeft overzicht, en daarmee rust”

Voorlichting en toerusting zijn twee belangrijke speerpunten van Per Saldo. Niet alleen voorafgaand aan de keuze om met een pgb te gaan werken, maar juist ook voor mensen die al een pgb hebben, hun vertegenwoordigers en voor professionals die op zoek zijn naar de juiste informatie. Vader Ton Oosterwijk volgde een cursus.

“Het verschil in deskundigheid is enorm”

De professionaliteit en de kwaliteit van de indicatiestelling: de leden van Per Saldo weten als geen ander hoe belangrijk die zijn. Evert Achterberg* had het afgelopen jaar twee keer een pgb nodig voor zijn zoon Thomas. Hij verbaasde zich over de hoeveelheid consulenten en het verschil in professionaliteit.

“Ik zit echt niet met een boekje op de bank”

Sandra Holscher zorgt thuis voor haar autistische dochter. Het was geen gemakkelijke stap om haar baan op te zeggen, maar Lara (15) ging voor. Zij verbaast zich over sommige aannames over informele zorg: “Het zou goed zijn als er meer vertrouwen was in informele zorgverleners.”

Download magazine (alleen voor leden en abonnees)