EigenWijs 4, december 2021

Onze leden en abonnees ontvangen 4 keer per jaar gratis het magazine EigenWijs, met daarin nieuws, reportages, persoonlijke verhalen en praktische rubrieken. Dit nummer ligt in de week van 20 december 2021 bij je op de mat.

Het duurt nog even, maar voor je het weet is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen maart 2022. Om het pgb ook in gemeenten sterk en stevig te maken, hebben we gemeenteraadsleden vroegtijdig geïnformeerd, zodat zij het pgb een duidelijk plek kunnen geven in hun partijprogramma. Verder een nummer met veel interviews met budgethouders en vertegenwoordigers die ervaring hebben met de gemeente.

‘Gemeenten, geef de zorg die iemand nodig heeft’

Hij kan gerust een ‘omdenker’ genoemd worden. Erik Dannenberg helpt graag mee om het gemeentelijk sociaal domein ‘opnieuw uit te vinden’. Los van het ‘verzekeringsdenken’, dat de afgelopen jaren in zijn visie heersend is geweest. Los van het denken in pgb of zorg in natura. Uitgaande van het meest belangrijke: de eigen regie van de zorgvrager. Nieuwsgierig naar hoe hij dit voor zich ziet, leggen we hem eerst een aantal vragen voor, waardoor we hem beter leren kennen. Vervolgens gaat Aline Molenaar, onze directeur, met hem in gesprek over uitkomsten uit het grote pgb-onderzoek en richten zij hun blik op de toekomst.

Het was trouwens de bedoeling dit artikel in dit themanummer over de gemeenteraadsverkiezingen te plaatsen. Maar het onderwerp leverde zoveel interessante gespreksstof op, dat we ervoor hebben gekozen dit – extra lange – artikel alleen online te plaatsen.

Lees hier het artikel met Erik Dannenberg.

Esther Hagelaar: ‘Meer mensen met een beperking de politiek in’

Als klein meisje nam ze zich voor: ik ga nooit de politiek in. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Inmiddels heeft Esther Hagelaar (35) in acht jaar tijd binnen de GroenLinksfractie in Almere bijna alle functies bekleed die er zijn. Nu maakt ze zich als raadslid sterk voor haar missie: meer mensen met een beperking de politiek in krijgen. ’Zij kunnen het debat beïnvloeden en écht iets veranderen.’

Leden lezen hier de langere versie van dit artikel.

Van binnenuit

‘We hebben hem een zeer aangenaam leven kunnen bezorgen’, dat weet Freek
Diersen zeker. Met het pgb lukte het om zijn zwager met downsyndroom te
laten wonen waar hij het liefste was, met mensen die hij het liefste zag. Freek
regelde alles rondom het pgb. Die ervaring is nog altijd zijn drijfveer voor het
bepleiten van een solide pgb: als gemeenteraadslid en als actief lid van onze
vereniging.

Budgethouders en vertegenwoordigers over hun gemeente

Klachten, strategisch handelen en een goede samenwerking. Daarover lees je in een artikel met vier ervaringsverhalen van budgethouders en vertegenwoordigers. Heb jij ook klachten over je gemeente? Dan zul je de verhalen van Suzanne en Hassan herkennen. Jos denkt dat gemeenten en gemeenteraden beter door ons moeten worden geïnformeerd. Hij geeft veel tips. En ten slotte twee moeders die bezig zijn met het oprichten van een ouderinitiatief. Om hun doel te bereiken vinden zij een goede verstandhouding met hun gemeente erg belangrijk. Hoe doen ze dat?

Leden lezen de langere versie van twee artikelen op deze pagina.

Een lijst van pagina's

  • ‘Mensen denken vaak dat gemeenteraadsleden goed op de hoogte zijn en doordachte beslissingen kunnen nemen. Daar ga ik niet vanuit. Ik weet dat de raad vooraf goed geïnformeerd moet worden, en niet alleen door de wethouders. Liefst in hapklare brokken, zodat ze echt overtuigd raken van de noodzaak van jouw pleidooi.’ Aan het woord is […]

  • Bianca en Hester kennen elkaar vluchtig. Van het ophalen van hun kinderen op de speciaal onderwijs school in Hilversum. In de zomer van 2019 gaan de dochters samen lunchen. Om de tijd te overbruggen eten de beide moeders samen ook wat. En ze vinden elkaar. Hun plannen voor de start van een ouderinitiatief zijn intussen vergevorderd. De gemeente denkt mee.

Uit de lobby

Deze rubriek gaat over onze acties om het ware gezicht van het pgb bij gemeenten in beeld te krijgen. Alle gemeenteraadsleden hebben onze flyer en notitie ‘Maak het pgb weer sterk en stevig’ ontvangen. Over wat we willen, wat er ontbreekt en wat er nodig is voor een solide pgb van de gemeente.

Columns

Annemarie van Overveld is onze tweede nieuwe columnist. Zij vertelt over haar zoektocht naar passend onderwijs voor haar zoon. Eva Eikhout staat perplex als haar zorgverzekeraar vertelt dat ze geen reminder meer sturen voor het verlengen van de indicatie en Matthijs Vermaat, auteur van de column van de juristen, maakt zich boos over de manier waarop minister De Jonge met de wet omgaat.

Boek om in te lijsten

21 Cover boek Mayim klein formaat

Mayim (20) schrijft samen met haar vader Marcel Kolder over haar leven in een wereld vol beperkingen. Het boek neemt je mee in het gewone en tegelijk bijzondere leven van een hecht gezin. Met naast pijnlijke en ontroerende momenten, grappige anekdotes die dankzij het rode boekje van vader Marcel een levende herinnering zijn gebleven. Het boek met korte hoofdstukken leest prettig en is een aanrader voor een breed publiek. Lees er meer over in dit nummer. Je kunt het boek bestellen bij www.boekscout.nl en www.bol.com.

En verder

  • Vraag het Per Saldo met vragen over het pgb van de gemeente.
  • Het verenigingsnieuws over hoe het was op onze ledenvergadering van 12 oktober 2021. Enkele huishoudelijke mededelingen en … onze nieuwe website gaat live!
  • In memoriam: Frans van der Pas, gepensioneerd beleidsmedewerker van Per Saldo. Hij overleed in oktober dit jaar. Een markante persoonlijkheid bekend bij zowel leden als beleidsmakers. Hij zette zich met hart en ziel in voor mensen in schrijnende situaties, kwam op voor de underdog. Recht voor z’n raap ging hij er keihard in. Degenen die hem daarin tegenkwamen zullen zich dat ongetwijfeld herinneren. Aline Molenaar blikt terug.
  • En als laatste maar niet het minste: onze cursussen, ook voor – toekomstige – gemeenteraadsleden.

Wil je graag verder lezen? Deze inhoud is alleen voor leden of abonnees. Log in of word lid/abonnee, dan krijg je direct een inlog.

Word lid of abonnee van Per Saldo!

Samen maken we het pgb eenvoudiger en menselijker. We komen op voor je belangen en we zijn jouw bron van kennis en informatie. Met onze hulp wordt het beheren van het pgb een stuk eenvoudiger.

 

Steun ons. Dan steun je het pgb en daarmee je eigen situatie. Zonder jouw lidmaatschap kunnen wij ons belangrijke werk niet doen. Word nu lid!

Als lid of abonnee krijg je

  • Een gratis advieslijn
  • Korting op cursussen
  • Gratis ons magazine EigenWijs