EigenWijs 3, september 2021

Leden van Per Saldo ontvangen 4 keer per jaar gratis het magazine EigenWijs, met daarin nieuws, reportages, persoonlijke verhalen en praktische rubrieken. Dit nummer ligt in de week van 27 september 2021 bij je op de mat. Met dit keer ook weer artikelen vrij toegankelijk voor iedereen op deze website.

Heb je meegedaan aan het onderzoek naar de betekenis en waarde van het pgb? Dat is inmiddels afgerond en op 14 september 2021 aangeboden aan de Tweede Kamer. In dit nummer een interview met onderzoeker Wouter Jongebreur van Significant. Verder interviews met twee nieuwe Kamerleden, die ons vertellen wat zij voor budgethouders en het pgb willen betekenen.

Moeder en dochter op de voorkant van EigenWijs 3, 2021

Onderzoek om te komen tot gezamenlijke keuzes en een sterker pgb

Onderzoeker Wouter Jongebreur: ‘We zien graag dat het onderzoek mensen en organisaties met elkaar verbindt en dat het bijdraagt aan oplossingen.’ Een gesprek over hoe het onderzoek is uitgevoerd en welke waarde het heeft. Er zijn naar aanleiding van de uitkomsten een aantal scenario’s beschreven, waar keuzes in gemaakt moeten worden. Jongebreur: ‘Eigenlijk wil je hierover een goed gesprek. Een meer gelijkwaardig gesprek, ieder vanuit zijn eigen rol, gericht op ‘wat is de beste oplossing?’ Dit zie ik als een zeer gewenste denkrichting, waarmee veel te winnen valt.’

Een lijst van pagina's

 • Ze is bekend als voorvrouw van de boeren. Maar ook voor de tweede B in haar partijnaam is Caroline van der Plas zeer gepassioneerd. ‘Je kunt mij naïef vinden, maar ik ga er vanuit dat het gros van de mensen te goeder trouw is. Maak daar je beleid op. Het gaat tenslotte altijd over mensen die hun best doen binnen de mogelijkheden die ze hebben.’ In de tijdelijke behuizing van de Tweede Kamer spreekt zij over haar idealen en over wat budgethouders van haar kunnen verwachten.

 • Zijn maiden speech in de Tweede Kamer trok de aandacht. ‘Laat je niet beperken door je beperking, maar kijk naar wat je wel kunt. Ongeacht je handicap.’ Met deze uitspraak maakte Nederland kennis met Daan de Kort (28), sinds dit voorjaar Tweede Kamerlid voor de VVD. Zijn levensverhaal onderschrijft deze overtuiging: Daan is vanaf zijn vijftiende slechtziend en weet hoe het is om te leven en werken met een beperking.

Columns

 • Nieuwe columnist Frieda Eichhorn-Persoon is dit jaar zonder zorgverlener op vakantie geweest. Ze weet het zeker: ‘Een zorgverlener maakt je rijker’;
 • Matthijs Vermaat, jurist, over eisen die sommige gemeenten stellen aan pgb-vaardigheid;
 • Eva Eikhout in ‘Ken je me nog?’ over de voors en tegens van haar bekendheid.

Uit de vereniging

 • Aline Molenaar roept in haar voorwoord leden en abonnees op deel te nemen aan de ledenvergadering in oktober. Daar praten we onder andere verder over de keuzes waar we voor staan naar aanleiding van het onderzoek naar de betekenis en waarde van het pgb.
 • Ze was belangrijk voor onze vereniging: AnneMiek Bökkerink, een krachtig mens in een klein lichaam. We staan stil bij haar overlijden op 23 juni 2021.
 • Sabina vertelt wat voor haar en haar gezin de waarde is van het pgb en hoe zij als lid van de klankbordgroep van binnenuit actief is binnen Per Saldo.
 • Belangrijk nieuws voor leden en abonnees die in het najaar van de voordelen op onze vernieuwde website kunnen genieten. Wel even je juiste mailadres aan ons doorgeven.
 • Berichten uit de lobby, de belangrijkste items waar we ons de afgelopen en komende tijd voor inzetten: hulpmiddelen met een pgb, het pgb-portaal, geïndiceerde zorg door naasten bij kindzorg, wijzigingen in de Wlz, en nieuwe afspraken voor het Zvw-pgb.
 • Vraag het Per Saldo over het delen van je ervaringen met onze vereniging.
 • En over onze voorlichtingsactiviteiten. Hoe kom je bijvoorbeeld aan zorgverleners? En zijn zij voldoende geïnformeerd? Volg bij ons een cursus.

Wil je graag verder lezen? Deze inhoud is alleen voor leden of abonnees. Log in of word lid/abonnee, dan krijg je direct een inlog.

Word lid of abonnee van Per Saldo!

Samen maken we het pgb eenvoudiger en menselijker. We komen op voor je belangen en we zijn jouw bron van kennis en informatie. Met onze hulp wordt het beheren van het pgb een stuk eenvoudiger.

 

Steun ons. Dan steun je het pgb en daarmee je eigen situatie. Zonder jouw lidmaatschap kunnen wij ons belangrijke werk niet doen. Word nu lid!

Als lid of abonnee krijg je

 • Een gratis advieslijn
 • Korting op cursussen
 • Toegang tot onze themadossiers