Omdat zij doorzette, kwam het pgb er

Begin jaren ’90 wordt er enkele jaren proefgedraaid met een budget waarmee mensen hun thuiszorg zelf kunnen inkopen. De overgrote meerderheid gaat er goed mee om en is erg blij met de flexibiliteit en keuzevrijheid die ze daarmee krijgen. Op basis van deze ervaringen gaat staatssecretaris Erica Terpstra (VVD) in 1995 naar de Tweede Kamer.

Portretfoto Erica Terpstra

Als VVD’er is zij al langer voorstander van meer keuzevrijheid in de zorg. Ondanks bezwaren gaat de Tweede Kamer toch akkoord met de pgb-regeling. Daarmee staat mevrouw Erica Terpstra aan de wieg van het pgb. Omdat zij doorzette, kwam het er.

In mijn tijd

‘Alle weerstand die ik destijds bij de invoering ondervond, kwam voort uit angst voor misbruik en verspilling. Dat leverde toen al een wirwar aan wet- en regelgeving op, vooral vanuit het ministerie van Financiën. Maar het idee dat jij je voor het eerst niet aan de zorg hoefde aan te passen, maar de zorg zich aan jou, dat was zo inspirerend, dat ik in de Kamer alle steun kreeg. Van vooral Jet Bussemaker, Margo Vliegenthart en Clemence Ross, herinner ik me. Alle drie later ook staatssecretaris op VWS.

Bij de invoering van het pgb was de oprichting van Per Saldo onontbeerlijk. Vanaf het begin onder de voortreffelijke leiding van Aline Molenaar.’

Mijn wensen

‘Elke verbetering aan het systeem is welkom en nodig. Maar voor mij staat een ding vast: het pgb mag NOOIT afgeschaft worden! Laten we daarom het 25-jarig bestaan vieren en daarna met nieuwe vitaliteit verder gaan. Ik knok met jullie mee. Budgethouders, Per Saldo en alle – vroegere – medewerkers: jullie hebben al die jaren heel belangrijk werk gedaan. Veel succes!’