Mede dankzij pgb succesvol student

Vanwege een spierziekte is Yassine aangewezen op een rolstoel. Komt hij je bekend voor? Hij heeft jarenlang met zijn foto op de pui van een rolstoelleverancier in Rotterdam gestaan. Zijn moeder is trots op hem: ‘Een voorbeeld van iemand die zich niet laat tegenhouden door zijn beperking.’ Yassine is op dat moment druk met zijn studie, maar het lukt hem toch om net op tijd zijn verhaal op te sturen.

Opleiding

Portretfoto Yassine Ayadi

‘In september 2016 begon ik aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde Management, Economie en Recht. Na een halfjaar kwam ik tot de conclusie dat deze opleiding niet echt bij mij past. In mei ging ik me oriënteren op een nieuwe opleiding en kwam uit op de Human Resource Management (voorheen personeel en arbeid). Ik schreef mij in voor de locatie op vijf minuten reizen mijn huis. In de buurt waar ik al heel mijn leven woon, Kralingen. Helaas werd ik niet ingeloot, waardoor ik noodgedwongen naar Den Haag moest uitwijken. Dit was een enorme teleurstelling. Het is fysiek en mentaal heel zwaar voor mij om dagelijks twee uur te reizen. Vanwege het reizen in een rolstoel kost me dit extra veel moeite. Bovendien moest ik voor assistentie elke rit met de trein van tevoren boeken. Soms was ik langer onderweg dan op school.’

Doelgericht

‘Mijn enige doel was dat jaar mijn propedeuse te halen, zodat ik het tweede jaar kon instromen in Rotterdam. Alle docenten en mensen in mijn omgeving wisten ervan. Het was niet altijd makkelijk. Als ik opstond om naar school te gaan, zag ik best op tegen de dag, maar bleef ik mijzelf er constant aan herinneren wat mijn doel was. Ondanks een (fysiek) zwaar jaar heb ik mijn propedeuse behaald. Het is denk ik gelukt doordat ik zo duidelijk ben geweest naar mezelf en mijn omgeving. Daardoor bleef ik gemotiveerd. Achteraf ben ik wel blij dat ik dit heb meegemaakt. Ik heb veel leuke mensen leren kennen in den Haag en ik heb mijzelf en andere laten zien dat je veel kan bereiken met de juiste instelling.

Onmisbare hulp

Een belangrijk punt is dat dit succes niet tot stand was gekomen zonder mijn pgb. Mijn zorgverleners hielpen mij dagelijks met alles wat ik nodig had: als ik in de ochtend vroeg op moest staan voor een college of als ik toilethulp nodig had tijdens de lessen. Ze stonden altijd voor mij klaar. Dit gaf mij een gevoel van zekerheid waardoor ik me meer kon focussen op mijn opleiding. Alle randzaken werden goed opgevangen door mijn pgb, daar ben ik zeer dankbaar voor.

Pgb voor alles wat ik zelf niet kan

Op dit moment ben ik erg druk op school. Ik zit in mijn laatste studiejaar. Mijn stages heb ik op het ministerie van SZW gelopen en bij Unilever. Dat waren geweldige ervaringen waarin we beiden veel van elkaar hebben geleerd. Ik als student, de organisaties over hoe om te gaan met een stagiair met een beperking. Daarna wil ik graag een baan zoeken en werken als HR-professional. Waar precies en in welke functie heb ik nog niet uitgestippeld. Ik leef met de dag en ben van mening dat de juiste kansen op je pad terecht komen. Mijn pgb gebruik ik om alles te doen wat ik zelf niet kan, van mijn dagelijkse verzorging tot aan begeleiding bij reizen en uitjes in mijn vrije tijd. Het biedt mij een stukje zekerheid en ik weet hierdoor dat er altijd iemand paraat staat om mij te helpen.