EigenWijs 3, september 2020

Leden van Per Saldo ontvangen 4 keer per jaar gratis het magazine EigenWijs, met daarin nieuws, reportages, persoonlijke verhalen en praktische rubrieken. Nummer 3 van 2020 ligt tussen 28 september en 2 oktober 2020 bij je op de mat. Lees je digitaal? Op dinsdag 23 september 2020 staat EigenWijs 3 online.

Dit nummer staat in het teken van 25 jaar werken met het pgb. Daarover vertellen budgethouders, een boekhandel die dagbesteding biedt en een wooninitiatief. In het speciale jubileumkatern laten we ‘het ministerie’ aan het woord. De minister en 6 staatssecretarissen vertellen over 25 jaar pgb en het pgb in hun tijd.

Op de cover

Yassine Ayadi, 25 jaar, succesvol student mede dankzij het pgb

Cover EigenWijs nummer 3 - september 2020

Vanwege een spierziekte is Yassine aangewezen op een rolstoel. Zijn moeder is trots op hem: ‘Een voorbeeld van iemand die zich niet laat tegenhouden door zijn beperking.’ Yassine zit in het laatste studiejaar hbo Human Resource Management. Door het pgb weet hij dat er altijd iemand voor hem klaar staat, waardoor hij zich volledig op zijn studie kan focussen.

Lees het artikel Mede dankzij pgb succesvol student

Jubileumspecial

Dit keer laten we het ministerie van VWS aan het woord. Met een column van minister De Jonge met daarnaast 6 staatssecretarissen met een beschrijving van wat zij in hun periode meemaakten met het pgb en Per Saldo:

Van binnenuit

Otwin van Dijk (45) is voor de lezers van EigenWijs een bekend gezicht. Hij werkt al meer dan 25 jaar met enorme inzet en overtuiging vanuit de gedachte, dat ‘mensen met een beperking hun eigen leven moeten kunnen leiden. Met het pgb als het ultieme middel om dit te verwezenlijken.’ Otwin trekt vaak op met Per Saldo –  ‘een super toffe club’ – en zal dat blijven doen. Ook nu hij burgemeester is.

Lees het artikel Over zijn drijfveer en samenwerking met Per Saldo

Budgethouders over 25 jaar pgb

We hebben dit jaar een dubbel jubileum. Wat zouden we dat graag vieren. Helaas gaat dat nu niet. Wel reden te meer om in EigenWijs de gebruikers van het pgb extra in de schijnwerpers te zetten. De verhalen in dit nummer zijn van mensen die reageerden op onze oproep deze zomer. En van onze coverboy Yassine, geboren op 28 september 1995, óók 25 jaar.

Meer verhalen

In een oproep begin juli vroegen we budgethouders hun verhaal aan ons te vertellen. Daarop reageerden meer mensen dan de vijf die in deze EigenWijs staan. Je begrijpt, in een papieren versie is de ruimte beperkt. Alle andere inzendingen kun je lezen op deze website.

We bedanken alle inzenders hartelijk voor hun bijdrage! Daarmee geef je beeld aan wie budgethouders zijn, en laat je zien hoe het pgb jouw leven en dat van de mensen om je heen bepaalt.

Stuurde je jouw verhaal nog niet op maar wil je ook laten zien hoe belangrijk het pgb voor jou is? Insturen kan nog altijd.

  • Stuur een e-mail met jouw verhaal en een foto naar [email protected]. Maar doe dit alleen als we foto en verhaal op onze website mogen plaatsen.
  • Is schrijven voor jou lastig, stuur dan een bericht via [email protected] en vraag om contact.
  • Zet in de onderwerpregel: 25 jaar pgb, mijn verhaal

Sander Hilberink: deel uitmaken van de maatschappij

Vader van Ronja. Lector Ondersteuningsbehoeften, Levenslang & Levensbreed aan de Hogeschool Rotterdam. Bestuurslid van Ieder(in). Sander Hilberink (1974) vervult vele rollen. Daaronder ook die van budgethouder, vanwege zijn lichamelijke beperking. Hij heeft 11 mensen in dienst. Zelf hecht hij veel waarde aan de term ‘burger’: deel uitmaken van de maatschappij. Mét je beperkingen en waar nodig met ondersteuning.

‘De vrolijke boekenwurm’: dagbesteding in een gewone winkel

In hartje Alkmaar combineert Petra van Stigt twee grote passies: kinderboeken en werken met mensen met een verstandelijke beperking. Met haar achtergrond als verpleegkundige heeft zij een unieke dagbestedingsplek gecreëerd.

Werken met het pgb in een wooninitiatief

‘Een kleinschalige plek waar onze kinderen kunnen wonen, leven en zich
ontwikkelen.’ Marcel van Luijk wist waaraan de toekomstige woonplek van
zijn dochter Jorien (24) moest voldoen. Rob Spenkelink had eenzelfde beeld
voor dochter Lian (24) voor ogen. Die plek is ‘De Zonnehoed’ geworden. Sinds
november 2019 runnen tien ouderparen dit wooninitiatief, middenin een
gloednieuwe woonwijk in Apeldoorn. Hoe werkt dat samen met het pgb?

Columns

  • De juristen wijzen op goed onderzoek na melding voor hulp, ook in tijden van corona.
  • Eva Eikhout met een wijze raad aan haar jongere zelf.
  • Mijn Wijs met Marja Morskieft die vooruit gaat in de tijd en vertelt uit de oude doos.

Met verder

  • Uit de lobby over onder andere ons vierjarenplan voor een sterk en stevig pgb.
  • Vraag het Per Saldo over de zorgbeschrijving, hoe je aan de juiste informatie komt en wat te doen als je indicatie na herindicatie onverwacht lager uitkomt.
  • Cursussen en voorlichting over online cursussen.

Download magazine (alleen voor leden en abonnees)