EigenWijs 2, juni 2019

Leden van Per Saldo ontvangen 4 keer per jaar gratis het magazine EigenWijs, met daarin nieuws, reportages, persoonlijke verhalen en praktische rubrieken.

Cover Eigenwijs nummer 2 - juni 2019

Je kunt elk nummer van EigenWijs ook digitaal lezen, met in dit nummer onder andere de volgende reportages:

  • Positief over inclusie
  • De perfect passende baan
  • Werken en leven met autisme
  • Vechten voor een plek

Positief over inclusie

Onderdeel uitmaken van de samenleving is voor ieder mens belangrijk. Werken draagt hieraan in hoge mate bij. We gaan in gesprek met burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek. Hoe ervaart hij het persoonlijk, in zijn gemeente en in de maatschappij?

De perfect passende baan

Door een progressieve spierziekte is Wieteke Nieuwboer (38) afhankelijk van een rolstoel en een achttal hulpverleners, maar dat weerhoudt haar er niet van om 28 uur per week naar haar werk bij de gemeente Amsterdam te gaan.

Werken en leven met een autisme

Franklin van de Meent (34) was tien toen zijn diagnose is gesteld. Daar zijn wel een paar
jaar van onderzoek aan voorafgegaan. In eerste instantie was niet zijn gedrag de aanleiding, maar aanhoudende buikpijn. Een oplettende arts had in de gaten dat die symptomen niet op zichzelf stonden en keek verder. De spanningen rond school en het sociale leven daaromheen bleken van grote invloed op zijn klachten. Toen werd het beeld langzamerhand duidelijk en is het Syndroom van Asperger vastgesteld, een stoornis in het autistisch spectrum.

Vechten voor een plek

“Ik ga naar mijn werk”, zegt de autistische Sten (16) iedere keer als hij naar zijn maatwerkplek op de sportclub gaat. Maar door nieuwe regels wordt die plek steeds verder uitgekleed.

Je kunt alleen maar groeien als je je veilig voelt

Biologische zorgboerderij De Grote Wiede in Hulshorst, een dorp aan de rand van de Veluwe nabij Nunspeet, wordt gerund door drie ondernemers. Zij bieden werk aan 21 hulpboeren en woonbegeleiding aan vijf bewoners, het merendeel mensen met een verstandelijke beperking. Op de boerderij draaien de hulpboeren en bewoners binnen hun mogelijkheden volledig mee.

Download magazine (alleen voor leden en abonnees)