EigenWijs 1, maart 2021

Leden van Per Saldo ontvangen 4 keer per jaar gratis het magazine EigenWijs, met daarin nieuws, reportages, persoonlijke verhalen en praktische rubrieken. Het eerste nummer in 2021 ligt in de week van 29 maart 2021 bij je op de mat. Lees je digitaal? Dan krijg je een week eerder een seintje dat je EigenWijs kunt downloaden.

Cover EigenWijs nummer 1 - maart 2021

Bij het verschijnen van dit nummer zijn de verkiezingen achter de rug. Wij gingen op zoek naar de mens achter verkiesbare Kamerleden met een beperking. We vonden er 5, waarvan 1 net niet op de kandidatenlijst terecht is gekomen. Verder is corona dat wat ons bezighoudt. Waar lopen budgethouders tegenaan? Dit en veel meer lees je in EigenWijs maart 2021.

Van binnenuit

In Zuid-Limburg hebben drie ambassadeurs van Per Saldo hun krachten gebundeld. Marga Houben vertelt hoe dat gaat. Ze sluiten vaak ieder afzonderlijk aan bij een cliëntenraad, besturen of in een deelnemersadviesraad van organisaties zoals Bureau Jeugdzorg Limburg, MEE en een ouderplatform. Door het onderlinge contact daarover hebben ze het overzicht over het meeste wat er speelt en kunnen ze overal hun expertise, ook over het pgb, inzetten.

Corona en budgethouders

Budgethouders zijn tijdens corona vaak een vergeten groep. Directeur Aline Molenaar zegt in haar voorwoord dat aandacht vragen voor wat zij nodig hebben nog altijd hard nodig is. Waar lopen zij tegenaan tijdens de coronacrisis? Marit en Cynthia laten zien dat het niet gemakkelijk is. Je leest hun verhalen, met daarnaast een opsomming van de problemen die budgethouders ons meldden. Wij vinden dat budgethouders extra waardering verdienen, doordat zij naast de zorg voor zichzelf ook goed werk- en opdrachtgever moeten zijn voor hun zorgverleners. Dat valt niet mee als je vaak vergeten wordt bij regelingen en maatregelen.

In de politiek

De mens achter verkiesbare Kamerleden met een beperking. Wie zijn zij, wat beweegt hen? Met:

  • April Ranshuijsen (GroenLinks) heeft een progressieve spierziekte. Zij is letterlijk de politiek ingerold omdat ze wil gaan voor een samenleving waar plek is voor iedereen.
  • Fleur Agema (PVV) lijdt aan MS. Zij vindt dat budgethouders te veel tijd kwijt zijn aan het regelen van zorg: ‘Dat moet toch eens anders’.
  • Lucille Werner (CDA), bekend Nederlander, loopt moeilijk. Zij vindt het pgb een goed middel voor eigen regie en zelfbeschikking: ‘Ook voor ouders met een zorgintensief kind’.
  • Constance Tiemans (D66), heeft reuma. Ze noemt zichzelf een idealistische zij-instromer in de politiek: ‘Ik wil graag de Kamer in, nu of ooit’.
  • Marissa van der Tol (PvdA), heeft fibromyalgie. Is net niet op de lijst gekomen. Is lokaal actief en doet over 4 jaar zeker weer mee: ‘Voor een gelijkwaardige positie
    van mensen met een beperking’.

Uit de politiek

Carla Dik-Faber (CU) stopt na 8 jaar Tweede Kamerlid te zijn geweest. Zij heeft veel betekend voor het pgb, vandaar dat we haar vertrek niet zomaar aan ons voorbij willen laten gaan. Carla heeft zich hard gemaakt voor een volwaardig en toereikend pgb. ‘We moeten handelen vanuit vertrouwen’ is de boodschap die ze mee wil geven.

Columns

Onze juristen leggen uit wat ‘algemeen gebruikelijk’ is. Niet alleen in de Wmo een belangrijk begrip, maar in de hele zorg. Het komt er kort gezegd op neer dat alles waarvan het ‘normaal’ is dat je het zelf regelt, niet door de gemeente betaald hoeft te worden. Maar wat als je dit financieel niet kan dragen?

Het wegdromen van Eva Eikhout naar haar jaarlijkse skivakantie wordt wreed verstoord door de realiteit: autopech. Moe en met rode wangen van de kou steekt ze na afloop de sleutel in de voordeur. ‘Ik voel me alsof ik een dag op de latten heb gestaan. Was het maar zo’n feest.’

En verder

  • ‘Vraag het Per Saldo’ gaat over vragen rondom corona.
  • In het verenigingsnieuws onder andere de uitnodiging voor de Landelijke Onlinedag Wonen voor ouder- en wooninitiatieven. Ook interessant als je een plekje zoekt of een initiatief wil gaan beginnen.
  • En het afscheid van Marja Morskieft, die 15 jaar haar columns schreef voor EigenWijs.

Download magazine (alleen voor leden en abonnees)