“Politiek gaat altijd over mensen en te weinig met mensen.” Onder dat motto hebben de nieuwe woordvoerders zorg van de politieke partijen in de Tweede Kamer vandaag een patiënt cadeau gekregen. Zij moeten gaan dienen als klankbord. Een prachtig initiatief van de Patiëntenfederatie waar Per Saldo graag aan meewerkt. Lies van de Loo werd op 19 april 2017 cadeau gedaan aan Lilian Marijnissen van de SP. Diezelfde dag vertellen zij samen hun verhaal in Pauw, NPO 1.

Kennismaking

Lies van de Loo heeft al meer dan 20 jaar een pgb. Ze zet zich al die jaren met volle overtuiging in om de boodschap achter het pgb te verkondigen. In het verleden deed zij dat ook als medewerker communicatie van Per Saldo. “Ik was tevoren best een beetje gespannen”, geeft Lies toe. “Maar het was een leuke bijeenkomst. Gerdi Verbeet, oud-Tweede Kamerlid en -Kamervoorzitter, hield een onderhoudende speech. Ze vertelde dat ze destijds bij de behandeling van de begroting van VWS het zoekwoord ‘patiënt’ opgaf en daar 0,0 respons op kwam. Patiënten kwamen dus niet voor in de begroting van VWS. Te zot natuurlijk, maar aan de andere kant: ik ben dan wel als patiënt cadeau gegeven, maar zo voel ik mij niet. Dat stokpaardje kon ik vandaag mooi onder de aandacht brengen van de vele pers die aanwezig was. Dankzij het pgb ben ik geen patiënt maar sta ik actief in het leven. Ik heb verteld dat het pgb een groot goed is, maar dat een integraal pgb, met één budget en één loket, de zaak erg kan vereenvoudigen. Want nu worden wij budgethouders nog te veel in beslag genomen door de administratie en het bijhouden van de regels en wetten. Daar word je toch horendol van. Wie begrijpt dat nou, dat als ik persoonlijke verzorging krijg, mijn hulp de handdoek niet in de wasmand mag gooien? Dat is huishoudelijke hulp en daar heb ik geen pgb voor.”

Blog

Lies zal het komend jaar haar belevenissen gaan bloggen op de website van Per Saldo. “Ik doe mee om Lilian te laten zien hoe het er in de praktijk aan toegaat. Ik hoop dat ze naar ons luistert, dat is eigenlijk het enige wat ik van haar verwacht. Corina gaat haar alles vertellen over de hulpmiddelen, ik over het pgb. Ik ben wel benieuwd welke invloed het zal hebben op haar en op de andere Kamerleden.”

Meer informatie en in de media