Vol: Aanmelden is niet meer mogelijk!
Zaterdag 7 oktober 2023, 10.00-16.00 uur
in Domstad Utrecht
De Kunst van het gewone leven in jouw initiatief
Ook in 2023 is het nog steeds een Kunst om het leven in een pgb-initiatief zo gewoon mogelijk te houden. Wat ouders en bewoners vooral bezighoudt, is de bestaanszekerheid van hun wooninitiatief, behoud van zeggenschap en regie, de betaalbaarheid van de zorg en het vinden van voldoende zorgmedewerkers. Die thema’s komen dan ook terug in deze 14e editie van de Landelijke Dag Wonen.
Dankzij een financiële bijdrage van HandicapNL en Stichting SFO is de toegang gratis!

Voor wie?
De Landelijke Dag Wonen is bestemd voor ouders betrokken bij pgb-ouder- en wooninitiatieven, bewoners betrokken bij pgb-bewonersinitiatieven, voor besturen, voor pgb-ondernemers en andere belangstellenden.
Programma
- 10.00-10.30 u Zaal open en registratie
- 10.30-12.00 u Plenair programma
- 12.00-13.15 u Lunch, stands, netwerken
- 13.15-14.30 u 1e ronde Themasessies en pgb-café’s
- 14.30- 14.45 u Pauze en wisseling
- 14.45- 16.00 u 2e ronde Themasessies en pgb-café’s
- 16.00 u Einde programma
Plenair
We starten plenair met een presentatie door Stannie Driessen, directeur Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS), over hun kijk op de toekomst van de zorg. De basis is het rapport Anders leven, anders zorgen (2022). Dit rapport gaat dieper in op het gegeven dat het aantal zorgvragers in de toekomst fors toeneemt, terwijl het personeelstekort over 10 jaar is verdrievoudigd. Wat betekent dit voor de zorg in pgb-ouder- en wooninitiatieven? Kan bijvoorbeeld een betere samenwerking tussen zorgaanbieders, familie en vrijwilligers bijdragen aan een (deel van de) oplossing? Aansluitend gaat dagvoorzitter Hans Etman over dit thema in gesprek met Stannie Driessen (RVS), Aline Bos (VWS), Aline Molenaar (Per Saldo), een expert van Vilans en ervaringsdeskundige ouders. Wat zijn kansen, mogelijke risico’s en grenzen? Ook deelnemers kunnen dan vragen stellen.
Themasessies en pgb-café’s
Na een heerlijke lunch is het tijd voor verdieping. In twee rondes kun je een keuze maken uit drie themasessies en twee pgb-café’s, waarin je ervaringen met andere deelnemers kunt uitwisselen.
Veelgestelde vragen
-
Je besluit zelf een ouderinitiatief op te zetten. Hoe pak je dat aan? In welke valkuilen wil je niet stappen en welke uitdagingen liggen op de loer? In deze sessie bieden we een podium aan ouders en laten hen als ervaringsdeskundigen aan het woord. Zo word je meegenomen in het verhaal van een ouderinitiatief in oprichting, in één dat ruim een jaar geleden van start is gegaan en een ouderinitiatief dat al langer bestaat. Verder presenteren we een handig stappenplan dat is afgeleid van de Toolkit Wonen. Ook is er voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.
-
De eerste ouderinitiatieven bestaan inmiddels ruim 25 jaar. Je zou verwachten dat ouderinitiatieven volledig geborgd zijn en toekomstbestendig. Maar is dat wel zo? Bij Per Saldo krijgen we steeds meer signalen dat pgb-gefinancierde ouderinitiatieven onder druk staan. Een druk die van binnenuit wordt ervaren door het ouder worden van ouders. Maar ook een druk van buitenaf, zoals te hoge zorg- en energiekosten en de inflatie. Op welke manier kan jouw ouderinitiatief dit opvangen? In deze themasessie gaan we hier dieper op in. We laten ervaringsdeskundigen aan het woord, welke knelpunten zien zij en welke oplossingen hebben zij bedacht? En, wat kunnen deelnemers van elkaar leren?
-
Het pgb vraagt om individuele zeggenschap en bij pgb-ouderinitiatieven is dit vaak goed geborgd. Toch merken wij in de praktijk dat ouders graag ondersteuning willen bij hoe zij kunnen meebeslissen over de individuele en collectieve zorg voor hun kind.
In deze themasessie willen we de kennis daarover opfrissen. De minimale eisen voor individuele zeggenschap in pgb-wooninitiatieven zijn dit jaar op initiatief van het ministerie van VWS en in samenwerking met veldpartijen opgesteld. We starten met de inhoud van de minimale eisen: wat is de betekenis daarvan? Daarna laten we ervaringsdeskundigen aan het woord: hoe is de individuele en collectieve zeggenschap in hun initiatief geregeld, waar lopen zij tegenaan en wat hebben ze nodig om zeggenschap goed te kunnen borgen?
Met die ervaringskennis gaan we daarna in groepjes aan de slag en krijg je opdrachten waarmee je zelf kan onderzoeken wat je nog zou willen oppakken in je eigen initiatief.
-
Een pgb-café speciaal voor pgb-ondernemers. Ook zij voelen de druk van de gestegen zorgkosten als gevolg van de wijzigingen in de cao’s, de gestegen energiekosten, de inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt. In dit pgb-café gaan ondernemers onder leiding van een moderator met elkaar in gesprek. Wat zijn jouw knelpunten en dilemma’s en welke tips en oplossingen hebben jullie als ondernemers voor elkaar?
-
Wil je laagdrempelig in gesprek met andere deelnemers aan de Landelijke Dag Wonen over een onderwerp of vraag waar je meer over te weten wilt komen? Of ben je juist een ouder die kan bouwen op kennis en ervaring en wil je die graag delen? Schrijf je dan in voor het Inloop pgb-café. De vorm van dit café is vrij, die kies je zelf.
Inschrijving themasessie en pgb café’s
Zowel in ronde 1 als in ronde 2 kun je kiezen uit 3 themasessies en 2 pgb-café’s. Schrijf je snel in want vol is vol.
Uiterlijk 25 september ontvang je een bevestigingsemail met de themasessies en/of pgb café’s waaraan jij gaat deelnemen.
Kosten en inschrijving
De toegang is gratis en je bent van harte welkom. Uit ervaring weten we dat deze dag goed wordt bezocht. We hebben plek voor maximaal 200 bezoekers. Heb je je aangemeld, maar lukt het onverwacht toch niet om te komen, meld je dan af via [email protected]. Zo maak je een plek vrij voor iemand anders. Afmelden kan tot 30 september.
Contact
Heb je vragen, neem dan per mail contact met ons op via: [email protected]
Foto’s
Tijdens de dag worden er foto’s gemaakt door een fotograaf. Per Saldo en HandicapNL zijn vrij om deze te gebruiken voor eigen communicatiedoeleinden. Wil je niet herkenbaar op de foto komen, geef dat dan ter plekke aan.
Locatie
Cursus en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3631 AJ Utrecht
Route beschrijving: Routebeschrijving – Cursus- en vergadercentrum Domstad