Integraal budget: gewoon doen!

Deze week heeft Aline Molenaar, onze directeur, namens Per Saldo haar handtekening gezet onder het uitvoeringsconvenant van het Experiment Integraal Budget. 21 partijen, waaronder gemeenten, zorgkantoren en het ministerie van VWS, slaan de handen ineen om meervoudige zorgvragen van inwoners ├ęcht integraal te gaan beantwoorden. Dit betekent met 1 plan, 1 aanspreekpunt, 1 budget.

Er zijn mensen en gezinnen in Nederland die meerdere vormen van zorg of ondersteuning vanuit verschillende wetten nodig hebben. Bijvoorbeeld een combinatie van jeugdhulp, voorzieningen op het werk en medische zorg of begeleiding thuis. Ze krijgen dan te maken met een groot aantal zorgverleners, indicatiestellers en manieren van de zorg of ondersteuning regelen en betalen. Het gevolg? Ze ervaren veel bureaucratische last en voelen zich niet optimaal geholpen.

Samen leren

De komende tijd gaan 8 gemeenten, Alphen aan den Rijn, Den Haag, Dalfsen, Nieuwegein, Rotterdam, Roermond, Leiden en Meppel, met een groot aantal uitvoerende partijen samen leren hoe het beter kan. Daarbij is het uitgangspunt altijd wat de hulpvrager nodig heeft. Ook voor de samenwerkende partijen is het experiment een spannend proces. Vertrouwen is de basis. De brug die deels nog wordt gebouwd, wordt al belopen. Maar zolang iedereen elkaar goed vasthoudt, kan het niet misgaan.

Ook meedoen?

In Eigenwijs 2, juni 2019 op pagina 16 en 17 hebben we meer verteld over wat het experiment inhoudt. Eind vorig jaar hebben we onze leden in de gemeenten, die als eersten starten, per mail op de hoogte gesteld en opgeroepen mee te doen aan het experiment. Het is nog steeds mogelijk om je op te geven. Dit kan bij je gemeente.