Inkomenstoets in de Jeugdwet mag niet

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft als hoogste rechter uitgesproken dat er geen financiële toets binnen de Jeugdwet mag worden toegepast. Dit raakt veel budgethouders die een pgb vanuit de Jeugdwet hebben of hadden, maar door de financiële toets of inkomenstoets een afwijzing hebben ontvangen.

Noodzakelijke en passende zorg en ondersteuning in een vroeg stadium, bijvoorbeeld ondersteuning die ouders geven aan hun kinderen, kan in veel gevallen escalaties en uiteindelijk vaak een zwaardere hulpvraag voorkomen.

Hulpvraag centraal

De uitspraak onderschrijft wat wij al een hele tijd aangeven: bij een aanvraag voor hulp moet niet de financiële situatie van ouders/naasten centraal staan, maar de hulpvraag. We zijn daarom erg blij met deze uitspraak.

Nieuwe indicatie aanvragen

Heb je hier als budgethouder mee te maken gehad? Dan raden we je aan om een nieuwe indicatie aan te vragen. Je kan dan deze uitspraak laten zien.
Wil je meer informatie? Lees dan het persbericht ‘Jeugdwet biedt geen ruimte voor inkomenstoets’ op rechtspraak.nl Zodra we meer informatie hebben, delen we dit met jullie via onze website en social media.