Iets meer duidelijkheid over vaccinaties

Wanneer ben je als budgethouder aan de beurt voor een vaccinatie tegen het coronavirus? En wanneer zijn je zorgverleners aan de beurt? Hoe zit het met kleinschalige woonvormen waar pgb-zorgverleners werken? Zomaar een greep uit de vragen die wij van jullie ontvangen.

Op 6 januari 2021 zijn we in Nederland gestart met vaccineren. Er is een indeling gemaakt van wie wanneer aan de beurt is. De volgorde vind je  via de link hieronder. Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin ontvangt een brief met een uitnodiging van  de huisarts, de GGD of via  de werkgever. Of en hoe snel je gevaccineerd wordt, hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins.

Budgethouders

  • Ben je tussen de 18 en 60 jaar en heb je een medische indicatie? Dan kun je vanaf februari het vaccin krijgen. De huisarts zal je uitnodigen om de prik te komen halen.
  • Ben je tussen de 60 en 75 jaar en woon je thuis? Dan ben je vanaf maart aan de beurt. Dan zal de GGD je uitnodigen om de prik te komen halen.
  • Ben je tussen de 60 en 75 jaar en woon je thuis, maar ben je niet mobiel? Dan kun je vanaf maart aan de beurt zijn. Je huisarts zal je een uitnodiging sturen om  de prik bij je thuis of in de praktijk te geven.
  • Ben je ouder dan 75 jaar en woon je thuis? Dan kun je vanaf maart aan de beurt zijn. Je huisarts zal je een uitnodiging sturen om  de prik bij je thuis of in de praktijk te geven.

Jouw zorgverleners

Ook jouw pgb zorgverleners worden meegenomen in het vaccinatieprogramma zoals die geldt voor alle zorginstellingen. Hoe ze uitgenodigd gaan worden en van wie ze de prik gaan krijgen moet nog duidelijk worden. Hierover zullen wij je zodra we dit weten via onze website op de hoogte houden.

Kleinschalige woonvormen

Zorgmedewerkers van kleinschalige woonvormen zullen ook meegenomen worden in de vaccinaties, zoals die voor de andere instellingen geldt. Ook hier geldt dat er nog gekeken moet worden naar hoe ze uitgenodigd gaan worden en van wie ze de prik gaan krijgen.

Wat doen we voor jou?

We zijn al vanaf september bezig duidelijkheid te krijgen over de vaccinaties voor jou en je zorgverleners. We vinden dat zorgverleners die in de thuissituatie of in ouder- en wooninitiatieven zorg geven ook zo snel mogelijk het vaccin moeten kunnen krijgen. Het ministerie van VWS is het tot nu toe niet gelukt om op tijd duidelijkheid te geven. We hebben elke dag contact met VWS over het corona vaccin en de andere corona vragen zodra we meer antwoorden hebben, laten we het je weten.