Werk je in het sociaal domein?

Ben je beleidsmedewerker, jeugd- of Wmo-consulent? En heb je te maken met mensen die hun zorg en ondersteuning regelen met een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan kun je bij ons terecht voor alle actuele kennis en deskundigheid over het pgb.

We zijn er in eerste instantie voor budgethouders, maar bieden jou ook informatie, ondersteuning en advies. Dit doen we om iedereen die te maken heeft met een pgb zo goed mogelijk toe te rusten. Ook jou als professional.

Hulp en advies

Wil je dat we meelezen op stukken, zoals concept verordeningen of beleidsregels? Of heb je tips en advies nodig over pgb-beleid en bijbehorende processen? We denken altijd graag met je mee voor een advies op maat. Wil je meer weten of een afspraak maken voor een adviesgesprek? Neem contact met ons op via [email protected].

Ondersteuning en voorlichting

Jouw gemeente kan ons inhuren om onafhankelijke en gespecialiseerde ondersteuning en/of voorlichting te bieden aan (toekomstige) budgethouders/vertegenwoordigers. Zo kunnen zij bewust kiezen voor een pgb.

We werken bijvoorbeeld in een pilot samen met de gemeente Noordwijk en zijn één van de deelnemers van hun meedenknetwerk. Dit zorgt ervoor dat inwoners van Noordwijk die met een pgb te maken krijgen goed op de hoogte zijn. Dit kan fouten en misverstanden in de toekomst voorkomen.

Informatieplatform

De rijksoverheid verwijst je voor alle actuele informatie over het pgb naar onze website. Maar de VNG heeft voor jou ook een informatieplatform over het pgb gemaakt. Op dit platform vind je actuele en begrijpelijke informatie, goede voorbeelden, handvatten en de mogelijkheid van uitwisseling met andere gemeenten. Dit platform is samen met ons, het ministerie van VWS en de SVB ontwikkeld.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Senior beleidsadviseur Jacqueline Gomes over hoe we gemeenten van goede informatie en kennis over het pgb voorzien.

Deskundigheidsbevordering

Onze voorlichters hebben uiteraard alle kennis over het pgb in huis. Daarnaast weten ze ook wat het pgb betekent in de dagelijkse praktijk van de hulpvragen. We kunnen onze voorlichting helemaal afstemmen op wat medewerkers binnen jouw gemeente nodig hebben. Denk aan:

 • Informatie over het 10-puntenkader pgb-vaardigheid. Hoe tast je af of iemand budgetvaardig is? En naar wie kun je naar verwijzen voor extra toerusting?
 • Praktische informatie over het PGB Portaal.
 • Gratis basisvoorlichtingsbijeenkomsten voor patiëntenvereniging, welzijnsorganisatie, (V)SO-school, revalidatiecentrum, autisme-/alzheimer-/mantelzorg-café.
 • Pgb via de gemeente voor Wmo- en jeugdconsulenten, ook als incompany. Deze training is geaccrediteerd door het Registerplein en het SKJ en levert de consulenten PE-punten op.

Testimonial

‘Helder, informatief en afwisselend. Passende casuïstiek en alle ruimte om vragen te stellen. Ik raad deze training zeker aan anderen aan’.
Reactie deelnemer training 21 april 2022, waardering 8

Online cursussen voor jou

  • Jeugdwet
  • Wlz
  • Wmo
  • Zvw

  In deze gratis online minicursus vertellen we waarom en wanneer je kunt kiezen voor een pgb. Bekijk deze uitleg wanneer het jou uitkomt. Aanmelden is niet nodig.

  • Jeugdwet
  • Wmo

  Van keukentafelgesprek naar jurisprudentie en cases. Leer in 1 dag alles over een pgb via de gemeente en jouw rol als professional.

Heb je een vraag?

Op onze algemene pagina voor professional vind je handige links naar specifieke informatie, nieuws en onze thema’s. Voor jou als professional, maar ook om budgethouders naar te kunnen doorverwijzen. Bijvoorbeeld:

 • onze Toolkit Wonen: alle informatie voor het starten en in stand houden van een ouderinitiatief of wooninitiatief.

Liever iemand spreken? We zijn op werkdagen van 10.00 – 12.30 uur bereikbaar via 0900 – 742 48 57 (€ 0.20/minuut). Of je kunt mailen naar [email protected]. Bijvoorbeeld voor algemene vragen over het pgb, over pgb actualiteiten of vragen over ouder- en wooninitiatieven.

Wil je nieuws en tips over het pgb ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

professional

Word abonnee!

Krijg korting op cursussen, ons magazine EigenWijs en toegang tot alle informatie op de website.