Vanaf 1 januari 2020 kan je zorgverlener met een arbeidsovereenkomst vanaf de eerste werkdag een transitievergoeding krijgen. Ook wanneer je de overeenkomst in de proeftijd stopt. Jij moet de arbeidsovereenkomst stoppen, niet de zorgverlener. En je moet je bij het stoppen van de arbeidsovereenkomst wel aan alle regels hebben gehouden.
- Als de zorgverlener hier inderdaad recht op heeft en voldoet aan alle voorwaarden, dan betaalt de SVB de transitievergoeding uit. Je hoeft deze dus niet zelf te betalen en de vergoeding gaat niet van je pgb af.
- Je kunt de transitievergoeding aanvragen bij de SVB via een formulier of per brief. Dit kan vanaf de eerste dag dat de arbeidsovereenkomst stopt en binnen 3 maanden daarna. Kijk op de website van de SVB wat je in de brief moet zetten en welke bijlagen je mee kunt sturen. Of download op deze pagina het formulier waarmee je de transitievergoeding aanvraagt.
- Meer over de transitievergoeding vind je op de website van Rijksoverheid.
De SVB betaalt geen transitievergoeding bij
- een overeenkomst van opdracht
- of een overeenkomst met een partner of familielid
- of als de vergoeding is afgesproken in een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingsovereenkomst; dat is een overeenkomst waarin jij en je zorgverlener de arbeidsovereenkomst samen stoppen.