Op 1 januari 2022 treedt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Met nieuwe toetredingsregels voor zorgaanbieders. Het hoofddoel van de nieuwe wet is verbetering van de zorgkwaliteit. Zorgaanbieders laten zien dat zij staan voor goede zorg, zijn daarover transparant en kunnen erop worden aangesproken. Welke gevolgen heeft dit voor pgb ouder- en wooninitiatieven? Wat moeten jullie regelen?
De Wtza heeft gevolgen voor aanbieders die zorg verlenen of doen verlenen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), Zorgverzekeringwet (Zvw) of Jeugdwet en geldt voor zowel startende als bestaande zorgaanbieders die:
- bedrijfsmatig als zorgaanbieder zorg verlenen of doen verlenen;
- als ouderinitiatief zorgaanbieder en hoofdaannemer zijn. Dat zijn zij wanneer de bewoners een zorgovereenkomst hebben met het ouderinitiatief. En ook wanneer het ouderinitiatief alléén voor de wooninitiatieventoeslag een zorgovereenkomst heeft met de bewoners.
Wat regelt de Wtza?
De Wtza regelt vier onderwerpen:
- Meldplicht
- Vergunningsplicht en intern toezicht
- Plicht tot jaarverantwoording
- Transparante financiële bedrijfsvoering
Niet alle onderwerpen zijn van toepassing op álle zorgaanbieders. Bij de verdere uitwerking van de 4 onderwerpen op deze pagina lees je er meer over.
Meer informatie
De website over de Wtza heeft de naam ‘Toetreding zorgaanbieders’:
- Informatie voor pgb-zorgaanbieders en zzp’ers
- Informatie voor alle zorgaanbieders
- Informatie voor startende zorgaanbieders
De website over de Wtzi heeft de naam ‘Meld nieuwe zorgaanbieder’:
- Informatie voor alle zorgaanbieders