Stel een initiatiefgroep samen

Ga op zoek naar mede-initiatiefnemers om samen een initiatiefgroep op te richten. Deze groep bestaat uit alle ouders die actief willen meedoen aan het ouderinitiatief.

Zoveel ouders, zoveel meningen. Geef in deze fase iedereen de kans om zijn ideeën en gedachten te delen. Zo voorkom je dat 1 persoon of mening overheerst. Jullie moeten samen veel keuzes maken en knopen doorhakken. En dan wil je het liefst keuzes maken waar een meerderheid van de ouders achter staat.

Het is belangrijk dat jullie als ouders goed bij elkaar passen. Je moet nog heel wat jaren met elkaar samenwerken. Een goede relatie tussen de ouders is goed voor de gang van zaken in het initiatief. Besteed daarom voldoende aandacht aan de onderlinge relaties, en maak verschillen tussen ouders bespreekbaar.

Waar kun je andere ouders vinden?

Vraag rond bij bijvoorbeeld scholen, dagbesteding, ouderverenigingen, hobbyclubs of sportclubs en plaatselijke zorginstellingen.

Ook via de Mee Woonwinkel, de website van Naar Keuze en in onze app Vind een wooninitiatief kun je andere ouders zoeken.

Maak werkgroepen

Hebben zich voldoende ouders aangesloten bij jullie initiatiefgroep? Dan kun je werkgroepen of commissies samenstellen. Daarin gaan ouders in groepjes op zoek naar informatie. Of naar bijvoorbeeld ervaringen van andere initiatieven.

Vaak heeft een werkgroep een opdracht, op basis van het projectplan, zoals: zoek uit welke rechtsvorm het beste bij ons past. Ouders en bestuur kunnen dan in een later stadium een goed doordachte keuze maken.

Je kunt allerlei werkgroepen oprichten. Denk aan werkgroepen rond rechtspersoon worden, zorg, wonen, financiën, fondsen en subsidies. De werkgroepen brengen verslag uit in vergaderingen van de initiatiefgroep waarbij ook het bestuur aanwezig is.