Budgetplan en persoonlijk plan

Heb je een persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd bij je zorgverzekeraar? Dan moet je een budgetplan maken. Een persoonlijk plan en een zorgmomentenoverzicht zijn niet verplicht, maar wel handig.

 • In een budgetplan leg je uit hoe je je pgb wilt besteden.
 • In een persoonlijk plan beschrijf je je beperkingen, en welke hulp je nodig hebt.
 • In een zorgmomentenoverzicht staat wanneer je hulp nodig hebt en hoelang.

Je stuurt budgetplan, persoonlijk plan en zorgmomentenoverzicht samen met de aanvraag naar de zorgverzekeraar.

Waarom een budgetplan?

Een budgetplan is niet verplicht, maar wel handig. Je beantwoordt in het budgetplan de volgende vragen:

 • Welke zorg wil je inkopen?
 • Bij welke personen of instellingen wil je die zorg inkopen (als je dat al weet)?
 • Wat is het uurtarief van je zorgverleners? Lees bij punt 3.3 wat je zorgverleners bij jouw zorgverzekeraar per uur mag betalen.

Meer weten?

Volg onze gratis online cursus ‘Hoe maak ik een pgb-budgetplan’. Het maakt niet uit vanuit welke wet je een pgb krijgt want alle 4 de wetten komen aan bod.

Waarom een persoonlijk plan?

In een persoonlijk plan beschrijf je welke beperkingen je hebt en welke hulp je nodig hebt. Het plan geeft duidelijkheid voor jezelf en voor anderen.

Als je een persoonlijk plan maakt, moet je goed nadenken over:

 • wat jij belangrijk vindt in je leven;
 • wat je wel en niet kunt, en waar je hulp bij nodig hebt;
 • wat je van die hulp verwacht;
 • welke zorgverleners je wilt inschakelen (als je dat al weet);
 • waarom je kiest voor een pgb.

Vraag je het pgb niet aan voor jezelf maar voor iemand anders, zoals je vader, moeder of een cliënt? Dan kun je samen een persoonlijk plan opstellen.

Een persoonlijk plan is een goede voorbereiding op het gesprek met de wijkverpleegkundige over jouw pgb-aanvraag via de zorgverzekeraar. Ook heb je met dit plan alle informatie bij de hand als iemand daarom vraagt. Verder kan een persoonlijk plan handig zijn als je bezwaar wilt maken of bij een herindicatie.

Is een persoonlijk plan verplicht?

Nee, je hoeft geen persoonlijk plan te maken. Je kunt een persoonlijk plan ook alleen voor jezelf opstellen, zonder het naar de zorgverzekeraar te sturen.

In de Slimme Lijst Persoonlijk plan krijg je tips en uitleg over hoe je een persoonlijk plan maakt. We hebben ook een vragenlijst gemaakt. Als je die lijst invult, is je persoonlijk plan eigenlijk klaar.

Waarom een zorgmomentenoverzicht?

Een zorgmomentenoverzicht is handig voor jezelf en voor anderen. In het overzicht zet je op welke momenten van de dag je hulp nodig hebt en hoelang die hulp duurt.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Dan heb je recht op de hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Die kan samen met jou een budgetplan en een persoonlijk plan opstellen.

We geven regelmatig de workshop ‘goed voorbereid naar je (her)indicatie’. In deze workshop schrijf je een persoonlijk plan als voorbereiding op een (her)indicatiegesprek.

Word lid van Per Saldo

Voor algemene vragen over het pgb kun je ons altijd bellen, ook als je niet lid bent. Ben je lid van onze vereniging? Dan kun je bij ons terecht voor advies en ondersteuning bij je pgb. We bekijken jouw situatie en helpen je verder.