Een persoonlijk plan, familiegroepsplan, budgetplan

Heb je een persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd bij de gemeente? Dan is het handig om een persoonlijk plan of familiegroepsplan te maken. Hierin zet je je beperkingen, of de beperkingen van je kind. En je beschrijft welke hulp volgens jou nodig is.

In de Wmo heet het een persoonlijk plan, in de Jeugdwet een familiegroepsplan. De gemeente moet dit plan goed bekijken als ze jouw aanvraag onderzoekt.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Een persoonlijk plan of familiegroepsplan maken

Waarom een persoonlijk plan?

Een plan geeft duidelijkheid, voor jezelf en voor anderen. Want als je een persoonlijk plan maakt, moet je goed nadenken over:

  • wat jij belangrijk vindt in je leven;
  • wat je wel en niet kunt, en waar je hulp bij nodig hebt;
  • wat je van die hulp of zorg verwacht;
  • welke zorgverleners je wilt inschakelen (als je dat al weet);
  • waarom je kiest voor een pgb.

Vraag je het pgb niet aan voor jezelf maar voor iemand anders, zoals je vader, moeder of een cliënt? Dan kun je samen een persoonlijk plan opstellen.

Ook heb je voortaan alle informatie bij de hand als iemand daarom vraagt, bijvoorbeeld de gemeente of een zorgverlener. Een persoonlijk plan is een goede voorbereiding op het keukentafelgesprek. Verder kan een persoonlijk plan handig zijn als je bezwaar wilt maken of bij een herindicatie.

Is een persoonlijk plan verplicht?

Nee, je hoeft geen persoonlijk plan te maken. Je kunt een persoonlijk plan ook alleen voor jezelf opstellen, zonder het naar de gemeente te sturen.

  • In de Slimme Lijst Persoonlijk plan krijg je tips en uitleg over hoe je een persoonlijk plan maakt. We hebben ook een vragenlijst gemaakt. Als je die lijst invult, is je persoonlijk plan eigenlijk klaar.
  • Vraag je een pgb aan voor bijvoorbeeld hulp bij persoonlijke verzorging of logeeropvang? Dan kun je een zorgmomentenoverzicht. Daarin staat op welke momenten van de dag je zorg nodig hebt en hoelang die zorg duurt.

Wat is een familiegroepsplan?

Als ouders een pgb voor hun kind aanvragen, kunnen ze een familiegroepsplan maken. Dat doen ouders vaak samen met familie, vrienden en andere mensen uit het sociale netwerk. In dit plan leg je uit je hoe je de situatie voor je kind wilt verbeteren. Je beschrijft welke hulp je daarbij nodig hebt en wie die kan geven.

In de Slimme lijst Familiegroepsplan krijg je tips en uitleg over hoe je een familiegroepsplan maakt. Ook kun je een Voorbeeldformulier familiegroepsplan downloaden.

Budgetplan

De gemeente kan je vragen om een budgetplan. Daarvoor beantwoord je de volgende vragen:

  • Welke zorg wil je inkopen?
  • Bij welke personen of instellingen wil je die zorg inkopen (als je dat al weet)?
  • Wat is het uurtarief van je zorgverleners?

Meer weten?

Volg onze gratis online cursus ‘Hoe maak ik een pgb-budgetplan’. Het maakt niet uit vanuit welke wet je een pgb krijgt want alle 4 de wetten komen aan bod.

Wanneer moet ik het plan naar de gemeente sturen?

Zorg dat de gemeente jouw plan binnen 7 dagen na je aanvraag of melding binnen heeft. De gemeente is dan verplicht je plan goed te bekijken als ze jouw aanvraag onderzoekt.

Tip: je kunt natuurlijk ook een persoonlijk plan of familiegroepsplan maken voordat je je aanvraag indient. Je kunt het plan dan tegelijk met je aanvraag naar de gemeente sturen.

Bij een familiegroepsplan zijn vaak veel mensen betrokken. Daarom kost het meer tijd om zo’n plan op te stellen. De gemeente is verplicht het plan te gebruiken bij haar onderzoek.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Dan heb je recht op hulp van een onafhankelijk cliëntondersteuner. Die kan samen met jou een persoonlijk plan of familiegroepsplan opstellen.

We geven regelmatig de workshop ‘Goed voorbereid naar je (her)indicatie’. In deze workshop schrijf je een persoonlijk plan of familiegroepsplan als voorbereiding op een (her)indicatiegesprek.

Word lid van Per Saldo

Voor algemene vragen over het pgb kun je ons altijd bellen, ook als je niet lid bent. Ben je lid van onze vereniging? Dan kun je bij ons terecht voor advies en ondersteuning bij je pgb. We bekijken jouw situatie en helpen je verder.