Woningaanpassing

Heb je een lichamelijke beperking, dan moet je soms je huis aanpassen. Kun je daardoor langer zelfstandig blijven wonen? Dan betaalt de gemeente soms de woningaanpassing.

Wat hoort er bij woningaanpassing?

Woningaanpassingen kunnen kleine aanpassingen zijn, zoals een verhoogd toilet, traplift of extra trapleuning. Maar misschien heb je een ingrijpende verbouwing nodig, zoals:

  • drempels weghalen en deuren breder maken;
  • de keuken of badkamer aanpassen;
  • een slaapkamer beneden aanbouwen.

Waar kun je een woningaanpassing aanvragen?

Eenvoudige woningaanpassingen die je bij een thuiszorgwinkel of bouwmarkt kunt kopen, moet je meestal zelf betalen. Denk aan een mengkraan of een drempelverlager.

Bij de gemeente

Kun je je woning niet aanpassen met spullen uit de thuiszorgwinkel of bouwmarkt? Dan krijg je deze aanpassingen meestal vergoed uit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). De gemeente voert deze wet uit. Daarom vraag je een woningaanpassing bij de gemeente aan. Elke gemeente heeft eigen regels. Daardoor zijn er verschillen tussen wat gemeenten vergoeden.

Wil je zelf een aannemer of klussenbedrijf inhuren? Dan kun je voor je woningaanpassing een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen bij de gemeente. Vaak is een pgb een bedrag per maand, maar een pgb voor woningaanpassing is een eenmalig bedrag.

Als de gemeente je pgb-aanvraag goedkeurt, krijg je een brief met daarin het maximale budget. In die brief staat ook aan welke eisen de woningaanpassing moet voldoen. Voldoet de aanpassing niet aan alle eisen? Dan moet je je pgb of een deel ervan terugbetalen.

Verhuisvergoeding

Soms wil de gemeente een woningaanpassing niet betalen, bijvoorbeeld als de aanpassing duurder is dan een verhuizing. De gemeente kan dan een verhuisvergoeding geven.

Word lid van Per Saldo

Voor algemene vragen over het pgb kun je ons altijd bellen, ook als je niet lid bent. Ben je lid van onze vereniging? Dan kun je bij ons terecht voor advies en ondersteuning bij je pgb. We bekijken jouw situatie en helpen je verder.