Hoe vind je goede zorgverleners?

Als je een persoonsgebonden budget (pgb) hebt, wil je goede en betrouwbare zorgverleners inhuren. Hoe vind je die? Op deze pagina een stappenplan.

Als je zorg inkoopt met een persoonsgebonden budget (pgb), dan moet je zelf zorgverleners zoeken. Het belangrijkste is dat ze goede zorg op maat bieden. Maar je wilt natuurlijk ook dat je je zorgverleners kunt vertrouwen.

Het is handig om niet in je eentje naar zorgverleners te zoeken. Vraag een familielid, vriend of je vertegenwoordiger om je te helpen. Dan kun je bijvoorbeeld samen overleggen, een gesprek voorbereiden, samen het gesprek voeren en het papierwerk invullen.

Er zijn formele en informele zorgverleners. Soms kan de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor eisen dat je formele zorgverleners inhuurt.

Lees meer over het verschil tussen informele en formele zorgverleners.

In alle gevallen kun je dit stappenplan gebruiken.

Stap 1. Zoek binnen je eigen netwerk

Informele zorgverleners vind je vaak in je eigen omgeving of netwerk. Je kunt ook aan mensen in je omgeving vragen of ze een goede zorgverlener weten. Want mensen die jou kennen, kunnen vaak goed inschatten of iemand bij je past.

Stap 2. Zoek buiten je eigen netwerk

Je kunt natuurlijk ook buiten je eigen netwerk goede zorgverleners vinden. Enkele tips:

  • Vraag advies bij MEE, je patiëntenvereniging of oudervereniging.
  • Plaats een advertentie, bijvoorbeeld op het prikbord van scholen voor zorgonderwijs, in een plaatselijk blad of op sociale media.
  • Zoek op internet: op sommige websites kunnen mensen met een pgb en zorgaanbieders een advertentie zetten. Hieronder vind je er een paar.

Per Saldo Hulpgids

De Per Saldo Hulpgids is een website waar je als pgb-budgethouder:

  • zorgaanbieders kunt zoeken. Je kunt aanvinken in welke regio je woont en wat voor zorg of hulp je nodig hebt. Je krijgt dan direct een overzicht van zorgaanbieders te zien. Vaak staan er ervaringen van andere budgethouders bij. Je kunt via de Hulpgids direct contact met iemand opnemen.
  • een advertentie kunt plaatsen. Je zet daarin wat voor zorg of hulp je nodig hebt, en wat voor zorgverlener je zoekt. Je kunt ook iets over jezelf vertellen. Zorgaanbieders kunnen je een berichtje sturen als ze interesse hebben.

Veelgestelde vragen

Stap 3. Praat met mogelijke zorgverleners

Het is belangrijk dat een zorgverlener goed bij jou past. Nodig iemand daarom eerst uit voor een gesprek. Natuurlijk praten jullie over de hulp die je nodig hebt, hoe je geholpen wilt worden en wat de werktijden zijn. Maar het is ook belangrijk dat het klikt tussen jou en je zorgverlener. Dus voel je je op je gemak bij hem? En luistert de zorgverlener genoeg naar wat jij wilt? Dat zijn belangrijke dingen om op te letten.

En je kunt de zorgverlener ter informatie onze folder Zorg en ondersteuning aan budgethouders, hoe werkt dat? laten lezen. Hier staat in wat ze kunnen verwachten en waar ze rekening mee moeten houden.

Testimonial

Het is erg belangrijk om mensen in huis te hebben die bij mij en mijn man passen. Meer dan veertig jaar heb ik nu deze zorg en heb er vele vrienden aan over gehouden.

Stap 4. Controleer de achtergrond van een zorgverlener

Wil je een professionele zorgverlener inhuren? Vraag dan of hij kopieën van zijn diploma’s meeneemt naar jullie gesprek. Ook kun je vragen of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dat is geen garantie dat de zorgverlener goede zorg levert. Maar een beroepsvereniging stelt wel eisen aan de leden, bijvoorbeeld over bijscholing.

Soms is een diploma niet genoeg en heeft een zorgverlener ook een -registratie nodig. Bijvoorbeeld omdat hij bepaalde medische handelingen moet doen. In het BIG-register kun je zien of iemand een geldige registratie heeft. Iemand kan zijn BIG-registratie kwijtraken als hij niet voldoende bijscholing volgt.

Hoe kun je controleren of een zorgverlener betrouwbaar is?

Een zorgverlener moet betrouwbaar zijn, vooral als hij voor kwetsbare mensen zorgt. Denk aan kinderen, mensen met een verstandelijke beperking of dementie.

Daarom adviseren we:

  • vraag om referenties: dat zijn ervaringen van andere budgethouders voor wie de zorgverlener werkt of heeft gewerkt.
  • vraag om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Iemand met een VOG heeft in elk geval geen strafblad. Een zorgverlener kan een VOG opvragen bij de gemeente.

Stap 5. Stel een zorgovereenkomst op

Voordat een zorgverlener bij je kan beginnen, moeten jullie samen een zorgovereenkomst opstellen.

Word lid van Per Saldo

Voor algemene vragen over het pgb kun je ons altijd bellen, ook als je niet lid bent. Ben je lid van onze vereniging? Dan kun je bij ons terecht voor advies en ondersteuning bij je pgb. We bekijken jouw situatie en helpen je verder.