Handreiking kindzorg vraagt om belangrijke aanpassingen

Vlak voor de zomer is het concept ‘Handreiking kindzorg’ uitgekomen. Hierover is zoveel ophef ontstaan dat de Kamer zich ermee is gaan bemoeien en hierover verder geïnformeerd wil worden. Dat zal gebeuren in een hoorzitting op maandag 7 september. Wij zitten ook aan tafel. In een position paper hebben we samen met drie andere organisaties ons standpunt kenbaar gemaakt. De handreiking voldoet niet aan onze voorwaarden. Ouders en kind worden niet als gelijkwaardig partner in het zorgproces gezien.

Sterker nog, de ouders worden soms zelfs buiten spel gezet door de kinderverpleegkundige. Terwijl ouders de altijd aanwezige personen zijn voor hun kind: hun vertrouwen, hun houvast. Dat laten ze zich niet afpakken door een zorgverlener die komt en weer gaat. Daarom gaan wij, ook namens Ieder(in), Kind & Ziekenhuis en Spierziekten Nederland, hierover in gesprek met Kamerleden. Dit gesprek zal zijn op maandag 7 september.

Aanpassingen handreiking

In ons eerdere bericht van 16 juli 2020, beschrijven we de aanpassingen die er wat ons betreft moeten komen. In het kort:

Bekijk de hoorzitting live

De hoorzitting kun je maandag 7 september 2020 live meekijken op de website van de Tweede Kamer.Wil je de hele position paper Kindzorg lezen? Dowload de position paper hieronder.