Gratis mondneusmaskers bij verhoogd risico op besmetting in jouw regio

Je kon met een recept van de huisarts of GGD-arts al beschermingsmiddelen bij de apotheek krijgen bij verdenking op besmetting met corona of bij besmetting. Nu kun je ook mondneusmaskers krijgen voor jou, je zorgverleners en mantelzorgers bij een verhoogd risico op besmetting in jouw regio.

Is er een verhoogd risico op besmetting in jouw regio? Dan kunnen jij, je zorgverleners en mantelzorgers tot 1 juli 2021 gratis mondneusmaskers krijgen via de apotheek. Je vindt het risiconiveau van besmetting in jouw regio op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Voorkomen van besmetting bij hoog risico: afhalen bij apotheek (gratis)

Hoe werkt het?
  • Je mantelzorgers kunnen bij de apotheek mondneusmaskers halen als zij zorg geven in een gebied met risiconiveau ‘ernstig’ ( dit is niveau 3 op het coronadashboard). De apotheek kan vragen stellen over deze zorg. Je mantelzorgers moeten wel vaak en veel zorg geven. Het gaat bijvoorbeeld niet om iemand die een uurtje komt helpen.
  • Jij en/of je zorgverlener(s) kunnen mondneusmaskers bij de apotheek afhalen als je in een gebied woont met risiconiveau ‘zorgelijk’ ( dit is niveau 2 op het coronadashboard). De apotheek kan je vragen naar de zorgovereenkomst met je zorgverlener. Je kunt ook je toekenningsbeschikking laten zien. Het is niet de bedoeling dat de apotheker dit uitgebreid gaat lezen of kopiëren. Het laten zien is voldoende.
  • Er zit wel een maximum aan wat je per maand kunt krijgen voor jou en je zorgverleners. Dit zijn 2 pakketten (50 stuks per pakket) of 1 pakket van 100 stuks.

Bij (mogelijke) besmetting: afhalen bij apotheek (op recept)

Eerdere berichten

Heb je coronaklachten, wacht je op een test of op de uitslag van de test? Dan kun je een recept voor een korte termijn-pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen aanvragen bij de huisarts of GGD-arts. Dit pakket is gratis en kun je laten ophalen of laten brengen door je apotheek. Ben je positief getest? Dan krijg je van je huisarts een recept voor een lange termijn-pakket. Deze is ook gratis en laat je ook ophalen bij je apotheek of laat je thuisbezorgen. Dit is al een tijdje geregeld. Je kunt het in onze eerdere berichten en op rijksoverheid.nl nog eens nalezen.

Meer weten?

Meer informatie vind je op de pagina ‘Het coronavirus en persoonlijke beschermingsmiddelen’ van de Rijksoverheid.

Wat doen we voor jou?

Geeft je apotheek aan dat ze van niets weten? Meld het dan bij [email protected].  Zij kunnen direct schakelen met betrokken partijen. Zo kunnen ze je probleem snel oplossen. Als je vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.